Logo
  • Nieuws
  • 3 mei 2012
  • Manon Schuttrups

Werkgever kan zzp’er kiezen door keurmerk

Stichting ZZP-erkend heeft een keurmerk gelanceerd voor zelfstandigen zonder personeel. Werkgevers kunnen in een database met zelfstandigen nagaan of de door hun ingehuurde werkkracht voldoet aan een aantal juridische en fiscale kenmerken, en bijvoorbeeld in het bezit is van een VAR-verklaring. Volgens de stichting kan het bedrijfsleven hierdoor veel tijd en geld besparen.

Beeld Werkgever kan zzp’er kiezen door keurmerk

De stichting wordt gefinancierd door de Rabobank en kwam tot stand na gesprekken met ruim 40 bedrijven en ministeries. Jacob Verschuur, waarnemend voorzitter: “Bij veel opdrachtgevers worden enorme kosten gemaakt voor de administratie en het afdekken van inhuurrisico’s bij het inschakelen van tussenpersonen.” Daarnaast zou het zelf inhuren van een zzp’er de nodige juridische en fiscale risico’s met zich meebrengen.

 

Certificaat voor zzp’er

Stichting ZZP-erkend deelt certificaten uit en houdt gegevens van de aangesloten zelfstandigen actueel. “Als er een document dreigt te verlopen, krijgt de zzp’er direct een mailtje om actie te ondernemen.”

 

Volgens Verschuur roept de markt al langere tijd om certificering vanuit werkgevers. “Die moeten met 1 druk op de knop kunnen zien met wie ze te maken hebben.” De stichting richt zich vooralsnog op zelfstandigen uit de dienstverlening, maar ook in de bouw en het onderwijs zou vanuit werkgevers behoefte zijn aan meer informatie over zelfstandigen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.