Logo
  • Nieuws
  • 23 augustus 2011
  • Manon Schuttrups

Wanneer verandert een tijdelijk arbeidscontract in een vast contract?

Er zijn een aantal situaties waarin een tijdelijk arbeidscontract van uw werknemer automatisch kan overgaan in een vast contract. We zetten 6 situaties voor u op een rij, inclusief de uitzonderingen.

Beeld Wanneer verandert een tijdelijk arbeidscontract in een vast contract?

1. Na drie tijdelijke contracten

Een tijdelijk contract gaat over in een vast contract in de volgende situaties:

  • Na 3 tijdelijke arbeidscontracten die telkens direct of binnen 3 maanden na elkaar zijn afgesloten, is het vierde arbeidscontract automatisch een vast dienstverband.
  • Als tijdens het tweede of volgende contract de duur van 36 maanden wordt overschreden, verandert dit contract automatisch in een vast contract. De periode tussen de contracten mag hierbij maximaal 3 maanden zijn.

 

2. Contract via uitzendbureau telt mee

Het kan voorkomen dat een werknemer eerst werkt via een uitzendbureau, waarna u hem binnen 3 maanden een tijdelijk contract geeft. Als de werknemer dan hetzelfde werk blijft doen, telt de uitzendperiode in principe mee voor de opeenvolging van tijdelijke contracten, waarna recht ontstaat op een vast contract.

 

3. Uitzondering bij 36 maanden

Als het eerste tijdelijke contract van de werknemer 36 maanden of langer duurt en het tweede tijdelijke contract maximaal 3 maanden, gaat het tijdelijke contract niet automatisch over in een vast contract. Overschrijdt het nieuwe contract die 3 maanden wel, dan heeft de werknemer recht op een vast dienstverband.

 

4. Afspraak met werkgever of in de cao

Er kunnen met de werknemer ook andere afspraken gemaakt worden. Bijvoorbeeld dat hij in plaats van de verplichte 3 contracten al na 1 of 2 tijdelijke arbeidscontracten in vaste dienst komt, of na 2 jaar. Er kan nooit onderling afgesproken worden dat de werknemer later dan na 3 contracten in vaste dienst komt. Dat kan wel in een cao worden vastgelegd.  

 

5. Langer tijdelijke contracten voor jongeren tot 27 jaar

Werkgevers mogen jongeren tot 27 jaar langer laten werken op tijdelijke arbeidscontracten. Deze jongere werknemers krijgen dan pas verplicht een vast dienstverband na 4 jaar of bij het 5e contract. Dit is een tijdelijke maatregel in verband met de economische crisis. De maatregel geldt in principe tot 2012. Bij Koninklijk Besluit kan deze datum worden verlengd, maar niet langer dan tot 1 januari 2014.

 

6. Na afloop tijdelijke regeling jongere werknemers

Na het vervallen van de tijdelijke regeling voor jongere werknemers, gaan de ‘oude’ regels weer gelden. Hierop geldt een uitzondering. In de volgende situatie blijft de tijdelijke regeling nog gelden na de vervaldatum:

  • De werknemer valt onder de nieuwe regeling voor jongere werknemers;
  • deze regeling loopt vervolgens af, en
  • het vierde contract loopt nog, òf hij is op dat moment langer dan 36 maanden in dienst, en
  • hij is op dat moment nog geen 27 jaar.

In dit geval krijgt de werknemer dus toch pas bij het 5e contract of na 4 jaar verplicht een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.