Logo
  • Nieuws
  • 7 januari 2010
  • Mariel Hovemann

Vraag naar freelancers trekt aan

De economische crisis heeft in 2009 gezorgd voor een forse inkomensdaling bij 53 procent van de hoogopgeleide zzp’ers (zelfstandigen zonder personeel). Over 2010 zijn zzp’ers positief, zo verwacht de helft van de freelancers dat de omzet stijgt. Dat blijkt uit de ZZP-Monitor van zzp-platform Myler, dat de financiële positie van 804 zelfstandigen onderzocht.

Beeld Vraag naar freelancers trekt aan

Nederland telt ongeveer 640.000 zelfstandigen, waarvan er ruim 150 duizend actief zijn in de zakelijke dienstverlening. Als gevolg van het slechte economische klimaat heeft meer dan de helft van de zzp’ers een forse inkomensdaling moeten incasseren. Maar liefst 27 procent van de zzp’ers had vorig jaar minstens 20 procent minder inkomen dan het jaar daarvoor.

 

Om de slechte economische omstandigheden het hoofd te bieden, zijn zelfstandigen actiever geworden op het gebied van acquisitie. Bijna de helft (43 procent) van de zelfstandigen heeft zich bij meer opdrachtbemiddelaars en websites aangemeld dan het jaar daarvoor.

 

Vraag trekt aan

Over het jaar 2010 zijn zelfstandigen positief, 50 procent van de ondervraagden verwacht dat het inkomen stijgt en 36 procent denkt dat het inkomen niet verder daalt. 60 procent van degenen die een stijging verwachten gaat ervan uit  dat het inkomen met minimaal 15 tot 50 procent toeneemt in het komende jaar. Ook het zzp-platform is positief. Zij merken dat de vraag naar freelance professionals weer begint aan te trekken.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.