Logo
  • Nieuws
  • 29 november 2011
  • Mariel Hovemann

Vaste werkplek heeft voorkeur boven flexibele

De Nederlandse werknemer wil vooral werken in een omgeving waar persoonlijk contact met collega’s voorop staat. Een tendens die te verklaren is vanuit de ontwikkeling dat de medewerker steeds meer vrij wordt gelaten. Men wenst een sociale werkomgeving met écht persoonlijk contact. En nog steeds kiest een hoog percentage van de ondervraagden (64 procent) voor een vaste werkplek in plaats van een flexibele werkplek. Dit alles blijkt uit de vierde editie van Het Nationale WerkplekOnderzoek van 365, Gispen en newDirections onder 900 respondenten.

Beeld Vaste werkplek heeft voorkeur boven flexibele

Eén van de opvallendste resultaten uit het onderzoek is dat de respondenten als belangrijk verbeteraspect binnen hun werkomgeving onderdelen noemen die we vaak als vanzelfsprekend ervaren. Het verbeteren van de luchtkwaliteit wordt door 2 op de 6 respondenten (40 procent) gekozen als belangrijkste verbeterpunt in de werkomgeving. Daarna worden meubilair (31 procent) en ontspanningsmogelijkheden (30 procent) genoemd. Als we vragen naar wat men het belangrijkste acht in een werkomgeving noemt 59 procent van de respondenten ‘contact met collega’s’. Daarop volgen frisse lucht (47 procent), hoeveelheid licht (45 procent), het klimaat (41 procent) en de mate waarin de werkomgeving is afgestemd op de werkzaamheden (31 procent). Andere aspecten waar minder voor werd gekozen zijn onder andere thuisgevoel, creativiteit, ontspanningsmogelijkheden en hoeveelheid verschillende werkplekken.  

 

Vaste werkplek

Nog steeds kiest een hoog percentage van de ondervraagden (64 procent) voor een vaste werkplek in plaats van een flexibele werkplek. Verder vindt men het nog steeds belangrijk om de werkplek persoonlijk te maken (47 procent). De inrichting van de werkomgeving is ook van groot belang voor de werksfeer vindt 87 procent van de ondervraagden. Toch krijgt de inrichting van de werkomgeving een laag cijfer, namelijk een gemiddelde van 6,6. Daarbij komt dat 32 procent van de ondervraagden aangeeft dat de werkomgeving ze niet uitdaagt.   

Als het gaat om type werkplek kiest het merendeel voor ‘warm en huiselijk’, namelijk 38 procent. Verder kiest 57 procent nog steeds voor de klassieke vergaderopstelling met een tafel en stoelen. Bij mogelijkheden om koffie te drinken vindt men het vooral belangrijk dat dit de mogelijkheid biedt om samen koffie te drinken, oftewel de aanwezigheid van een zitje. Verreweg de meeste respondenten (64 procent) kiezen verder voor een grand café als lunchsetting.

 

Menselijk contact en waardering

Bij een open vraag naar wat geluk geeft op het werk noemt men voornamelijk menselijk contact en waardering. Een kleine greep uit de antwoorden: ‘Afwisseling en betekenisvol werk, samen werken aan een doel’, ‘Collega's helpen met hun werkzaamheden, zo wordt het voor hen makkelijker om het werk te doen en de waardering is fijn voor jezelf’, ‘De kleine dingen zoals een schouderklopje op z’n tijd’. 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.