Logo
  • Nieuws
  • 1 mei 2012
  • Manon Schuttrups

Vakbond wil recht op vast contract na een jaar

De FNV wil dat iedere werknemer automatisch recht krijgt op een vast contract na een jaar bij dezelfde werkgever te hebben gewerkt. Hiermee wil de vakcentrale, die tot nu toe met name  is opgekomen voor werknemers met vaste contracten, de positie van flexwerkers verbeteren.

Beeld Vakbond wil recht op vast contract na een jaar

Catelene Passchier, coördinator arbeidsvoorwaarden van de FNV, zegt zich zorgen te maken over het toenemende aantal werknemers met een tijdelijk of flexibel contract. Volgens het UWV kregen in 2011 slechts 2.000 Nederlanders een vast contract. In 2010 waren dat er nog 83.000.

 

Tijdelijk contract is norm

Passchier: "Het dienstverband voor onbepaalde tijd, met een vast aantal uren waar je van kan leven, moet weer de norm worden." Om dit te bereiken wil de FNV onder meer af van de payroll-bedrijven, omdat deze bedrijven vaak geen baanzekerheid of opleidingsmogelijkheden bieden. Daarnaast bouwen werknemers die in een dergelijke constructie werken meestal geen pensioen op.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.