Logo
  • Nieuws
  • 29 november 2011
  • Mariel Hovemann

‘In tijden van crisis afwijken van cao’

Een afgesproken loonsverhoging niet uitbetalen is niet mogelijk volgens de huidige cao-regelgeving. Minister Henk Kamp wil nu gaan kijken of het in crisistijd toch mogelijk is om van de cao af te wijken zo stelt hij in een brief aan de Tweede Kamer voor.

Beeld ‘In tijden van crisis afwijken van cao’

Dit is ook waar CDA-Tweede Kamerlid Eddy van Hijum voor pleit om werkgevers en werknemers meer ruimte te bieden in crisistijd. Kamp zal daartoe begin volgend jaar voorstellen doen aan de Stichting van de Arbeid.

 

Vakbonden

De FNV is tegen de inmenging in cao’s en vindt de minister niet consequent. “Eerst legt de minister heel goed uit waarom het algemeen verbindend verklaren van de cao’s belangrijk is. En vervolgens wil hij toch gaan sturen door allerlei voorwaarden op te leggen,” aldus de FNV.

 

Volgens voorzitter Jaap Smit van vakbond CNV spreekt de minister juist vertrouwen in het overlegmodel uit in zijn brief en gaat het slechts om de situatie dat werkgevers en werknemers er zelf niet uitkomen.

 

Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland geven aan dat het nu al mogelijk is voor cao-partijen om af te wijken van de cao als een bedrijf in de problemen komt. Ze zijn dan ook benieuwd naar de voorstellen van de minister.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.