Logo
  • Nieuws
  • 2 augustus 2011
  • Mariel Hovemann

Steeds meer tijdelijke contracten met uitzicht op vaste aanstelling

Werknemers hebben steeds vaker een tijdelijk contract met uitzicht op een vaste aanstelling, vooral jongeren. En vooral in de zorgsector zo blijkt uit cijfers van CBS.

Beeld Steeds meer tijdelijke contracten met uitzicht op vaste aanstelling

Vorig jaar waren er ruim 6,3 miljoen werknemers. 85 procent van hen had een vast contract met vaste uren. Een tijdelijk contract met uitzicht op een vast dienstverband had 6 procent. In vijftien jaar tijd is dat aandeel verdubbeld. De rest bestond uit uitzend- en oproepkrachten.

 

Vooral jongeren hebben tijdelijke contracten met uitzicht op vast. Maar ook het aantal 35- tot 55-jarigen neemt toe onder degenen met een tijdelijk contract met uitzicht op vast, van 18 procent in 1996 naar 37 procent in 2010.

 

Zorgsector

Vooral in de snelgroeiende gezondheids- en welzijnszorg is het aantal werknemers met een tijdelijk contract met uitzicht op vast toegenomen. Bijna een op de vijf werknemers met een dergelijk contract werkte in 2009 in de zorg. In 1996 was dit nog het geval in de handel.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.