Logo
  • Nieuws
  • 3 augustus 2009
  • David Davidson

Steeds meer bedrijven morrelen aan cao’s

Aardappelverwerkingsbedrijf Avebe wil dat zijn werknemers voor hetzelfde geld langer doorwerken, dit moet gedwongen ontslagen voorkomen. De bonden zijn boos. Dat meldt de Volkskrant.

Beeld Steeds meer bedrijven morrelen aan cao’s

Aardappelzetmeelbedrijf Avebe wil dat het personeel tijdelijk meer werkt voor hetzelfde salaris. De directie wil zo besparen op uitzendkrachten. De 950 werknemers zouden tot 2011 2,4 uur per week meer werken. Avebe stelt: “Als dit niet doorgaat zullen we uitkomen bij minder leuke oplossingen zoals gedwongen ontslagen.”

 

Volgens FNV Bondgenoten ziet geen enkele medewerker van Avebe de plannen zitten. De bonden stelden een regeling voor waarbij tijdens pieken meer en bij dalen minder gewerkt wordt maar Avebe vindt dit plan te ingewikkeld.

 

Morrelen

De laatste tijd kwamen meer bedrijven in conflict met de vakbonden omdat er aan de cao’s gemorreld werd. Zo vroeg V&D het personeel af te zien van een afgesproken loonsverhoging en werkte TNT Post zelfs toe naar een loonsverlaging. Nadat de bonden V&D een rechtszaak in het vooruitzicht stelden, kwamen de sociale partners tot een compromis. Hierin werd afgesproken dat in de volgende cao werd afgezien van een nieuwe loonsverhoging. Deze week kwam ook Mandemakers in conflict met de bonden: het keukenconcern zou volgens de bonden een algemene cao-loonsverhoging prestatieafhankelijk willen maken.

 

Tip

Het arbeidsrecht is de basis van elke arbeidsovereenkomst. Wilt u meer leren over arbeidsrecht om zo geld te besparen op extern advies en het maximale te halen uit bijvoorbeeld onderhandelingen over ontslag? Dan is de Leergang Arbeidsrecht van HRpraktijk iets voor u.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.