Logo
  • Nieuws
  • 23 januari 2009
  • mr. M. Snoeren

Slecht werkgeverschap door misbruik ketenregeling

Onlangs heeft de kantonrechter te Utrecht in kort geding zich gebogen over een zaak waarbij de werkgever en werknemer 18 jaar lang tijdelijke contracten sloten. Op grond van artikel 7:668a lid 1 sub b BW mag je als werkgever in beginsel slechts drie arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd sluiten, indien deze elkaar met tussenpozen van minder dan drie maanden opvolgen.

Beeld Slecht werkgeverschap door misbruik ketenregeling

Eiser werkt sinds 1990 voor Avanzi als docent Italiaans. Hij krijgt steeds tijdelijke contracten aangeboden voor de periode september-mei. De contracten worden meestal mondeling en soms schriftelijk gesloten. De eerste vraag is of er sprake is van een arbeidsovereenkomst. De kantonechter is van oordeel dat aan de elementen van een arbeidsovereenkomst (loon, gezag en persoonlijke arbeidsverrichting) is voldaan, zodat sprake is van een arbeidsovereenkomst.

 

Onbepaalde tijd?

Ten tweede dient de kantonrechter te oordelen over de vraag of een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd is ontstaan. De kantonrechter is van oordeel dat artikel 7:668a BW niet van toepassing is, nu tussen verschillende overeenkomsten (steeds) een periode van meer dan drie maanden zit. De ketenregeling wordt dus doorbroken. Wel is sprake van misbruik van recht. Avanzi handelt in strijd met het goed werkgeverschap. De werknemer wordt door de onderbreking van drie maanden ontslagbescherming onthouden. De kantonrechter baseert zijn oordeel op de parlementaire geschiedenis en oordeelt dat er sprake is van een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd.

 

Opmerkelijk

Deze uitspraak is in zoverre opmerkelijk omdat in een eerdere uitspraak van de kantonrechter te Groningen (14 maart 2007, JAR 2007/102) in een soortgelijke zaak werd geoordeeld dat er geen sprake is van een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd, maar de verplichting bestaat de werknemer opnieuw een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd aan te bieden nu de desbetreffende werknemer erop mocht vertrouwen dat een nieuwe arbeidsovereenkomst tot stand zou komen.

 

Kantonrechter Utrecht, 12 december 2008, LJN: BG9194

 

Een werkgever moet voorzichtig zijn bij het herhaaldelijk aangaan van arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd verspreidt over een lange periode. Het is mogelijk om onder de ketenregeling uit te komen, maar als werkgever kun je wel het risico lopen dat er misbruik van recht wordt aangenomen, met alle gevolgen van dien.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.