Logo
  • Nieuws
  • 6 maart 2009
  • David Davidson

Screent u de e-mails van uw medewerkers?

Bedrijven in Finland mogen voortaan nagaan wie met wie e-mailt en welke bijlagen worden meegezonden. Het Finse parlement nam daarvoor onlangs een wet aan. Mogen Nederlandse bedrijven ook zomaar de e-mails van hun medewerkers controleren?

Beeld Screent u de e-mails van uw medewerkers?

De inhoud van de e-mailtjes blijft verboden terrein voor de Finse bedrijven, maar ze mogen wel controleren met wie werknemers vanaf hun werkplek mailen en welke bijlagen verstuurd worden. De controversiële wet bepaalt dat werkgevers dit recht hebben, als zij vermoeden dat hun belangen worden geschaad.

 

Volgens de Finse krant Helsingin Sanomat lobbyde Nokia voor de wet, sinds het bedrijf vermoedt dat een werknemer bedrijfsgeheimen naar een concurrent stuurde. De wet wordt in Finse media al de ‘Nokia-wet’ genoemd.

 

Tip

Ook in Nederland is controle tot op zekere hoogte toegestaan. Wat bij gebruik van e-mail en internet toelaatbaar is, verschilt per bedrijf. Als er een protocol wordt opgesteld, moet er in ieder geval in worden opgenomen dat er wordt gecontroleerd, wat er wordt gecontroleerd, hoe er wordt gecontroleerd en door wie.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.