Logo
  • Nieuws
  • 22 december 2009
  • Manon Schuttrups

Nieuwe cao's: loonstijging gelijk aan inflatie

In cao's die tot nu toe zijn afgesloten, bedraagt de loonstijging gemiddeld 1,1 procent. Dit ligt ongeveer op het niveau van de inflatie. Gekeken naar eerdere cao-afspraken, ligt de gemiddelde loonstijging dit jaar uit op 2,7 procent. In 2008 was dit ongeveer 3,5 procent.

Beeld Nieuwe cao's: loonstijging gelijk aan inflatie

Dit blijkt uit de Najaarsrapportage over de cao-afspraken voor 2009 die minister Donner naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Afgelopen voorjaar heeft het kabinet nog met werkgevers en de vakbeweging afgesproken dat de lonen gematigd moeten worden vanwege de economische crisis.


Bevroren lonen

Als het aan het kabinet ligt worden de lonen bevroren. Als overheidswerkgever heeft het kabinet 3,2 miljard euro aan bezuinigingen ingeboekt voor 2011 door in de publieke sector uit te gaan van de nullijn.


Ook blijkt uit de Najaarsrapportage dat in ruim twee derde van de cao's afspraken staan over een meer duurzame inzetbaarheid van werknemers, zodat ze langer kunnen blijven werken. Het gaat dan om afspraken over scholing.


Werkgelegenheid

In ongeveer de helft van de cao's zijn afspraken gemaakt om de werkgelegenheid te bevorderen. Onder andere wordt hierin gekeken naar het bemiddelen bij met ontslag bedreigde werknemers naar een andere baan, werkervaringsplekken voor werklozen en stageplaatsen voor jongeren.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.