Logo
  • Nieuws
  • 6 april 2010
  • Manon Schuttrups

Nieuwe beoordeling werkurenstaat zzp’ers

Zeker duizend zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) hebben het UWV gevraagd hun zaak opnieuw te beoordelen.

Beeld Nieuwe beoordeling werkurenstaat zzp’ers

Deze zelfstandigen zijn het niet eens met een terugvordering en eventuele boete die zij opgelegd kregen, omdat ze onjuiste werkuren informatie zouden hebben verschaft. In totaal benaderde het UWV hierover drieduizend zzp'ers.

 

Dit blijkt uit een brief van minister Donner (Sociale Zaken) aan de Tweede Kamer. Het gaat in deze om een deel van de ongeveer 27.000 mensen die tussen 2004 en 2006 vanuit de WW als zelfstandige begonnen.

 

Verkeerde voorlichting werkcoaches

Toen de UWV bestanden gekoppeld werden aan die van de Belastingdienst, bleek dat van sommigen de opgegeven werkuren verschilden. Dat leidde in zo'n drieduizend gevallen tot een terugvordering.

Maar onlangs bleek uit een rapport van de Nationale Ombudsman dat de UWV werkcoaches de zzp'ers mogelijk verkeerd hebben voorgelicht. Via een motie van de SP eiste de Tweede Kamer dat de minister een en ander zou rechtzetten.

 

Ruimhartige deskundige

Inmiddels heeft Donner met het UWV de afspraak gemaakt de dossiers ruimhartig te beoordelen. Dat gebeurt door UWV-medewerkers die niet eerder bij de dossiers betrokken waren. Dit team staat onder leiding van een externe deskundige.

Bij twijfel over de juistheid van de gegeven voorlichting, valt het besluit uit in het voordeel van de zzp'er. De deskundige heeft daarin het laatste woord, aldus Donner.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.