Logo
  • Nieuws
  • 9 november 2010
  • mr. F.A. Chorus, Bingh Advocaten,

Mondelinge wilsovereenstemming leidt tot nieuwe arbeidsovereenkomst

Enkele dagen na de mondelinge voortzetting van haar arbeidsovereenkomst, komt een werkneemster hier op terug. De werkgever claimt dat haar arbeidsovereenkomst per direct eindigt. Te meer omdat deze valt onder de Taxi cao, welke schriftelijk moet worden aangegaan.

Beeld Mondelinge wilsovereenstemming leidt tot nieuwe arbeidsovereenkomst

Een werkneemster heeft een contract voor bepaalde tijd bij Taxi-, Touringcar- en Autoverhuurbedrijf X. Haar tweede arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd loopt tot en met 18 september 2008. Op die datum spreekt de werkneemster met personeelszaken over de verlenging van haar contract tot 31 december 2008. Op 25 september 2008 ontvangt zij een schriftelijke arbeidsovereenkomst van X, welke zij op 29 september 2008 expliciet verwerpt. Inmiddels heeft de werkneemster ook na 18 september 2008 enkele dagen gewerkt. X dwingt haar vervolgens om het werk neer te leggen.

 

Arbeidsovereenkomst niet rechtsgeldig

De werkneemster stelt dat er geen overeenstemming tussen partijen is bereikt over de duur van de arbeidsovereenkomst na 18 september 2008. Daarom zou deze volgens haar van rechtswege voor onbepaalde tijd gelden. De werkneemster houdt zich vervolgens beschikbaar voor het uitvoeren van werk, maar X weigert haar nog toe te laten. Volgens X komt de werkneemster namelijk terug op de mondelinge voortzetting van de arbeidsovereenkomst, zodat deze alsnog van rechtswege na 18 september 2008 is geëindigd.

 

Daarnaast stelt X zich op het standpunt dat niet is voldaan aan het uit de Taxi cao voortvloeiende vereiste dat de arbeidsovereenkomst schriftelijk moet worden aangegaan, zodat – ook – daarom geen rechtsgeldige arbeidsovereenkomst tot stand is gekomen.

 

Mondelinge aanvaarding rechtsgeldig

Als de werkneemster vervolgens loon vordert van X, bestrijdt het bedrijf dit. De kantonrechter en later het hof wijzen de vordering toe, maar wel slechts tot en met 31 december 2008. Het hof is – met de kantonrechter – van oordeel dat door de aanvaarding door de werkneemster van het aanbod op 18 september 2008 een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd - tot en met 31 december 2008 - tot stand is gekomen. In dat kader heeft de werkneemster in de periode tot 29 september 2008 gewerkt. Het feit dat zij later van gedachten is veranderd, kon aan de totstandkoming van de overeenkomst niet meer afdoen.

 

Vormvrij contract mag mondeling

X kan zich er evenmin met succes op beroepen dat de overeenkomst niet schriftelijk is aangegaan. De arbeidsovereenkomst is een vormvrij contract en kan mondeling worden aangegaan. De schriftelijkheidseis van de Taxi cao moet geacht worden ter bescherming van de werknemer te zijn opgenomen. X kan derhalve naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid in rechte geen beroep doen op het feit dat de werkneemster de arbeidsovereenkomst niet heeft getekend.

 

Gerechtshof 's-Hertogenbosch, 19 oktober 2010, LJN: BO1438

  

Tip

De werkgever had er hier verstandig aan gedaan om de werkneemster tot en met 31 december 2008 aan het werk te zetten. Als een werkgever eenmaal een aanbod tot contractverlenging aan een werknemer heeft gedaan zal hij dat doorgaans niet gemakkelijk meer kunnen intrekken.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.