Logo
  • Nieuws
  • 25 september 2008
  • Arzu Kokeng

Loonkostenstijging de hoogste in vier jaar

Het tweede kwartaal van 2008 liet een stijging van 154.000 banen zien ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2007. Deze stijging is lager dan in het topjaar 2007 toen er door een groei van 2,7 procent meer dan 200.000 banen bijkwamen. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.   

Beeld Loonkostenstijging de hoogste in vier jaar

Toch is dit is een stijging van 2,0 procent. In het tweede kwartaal van 2008 waren er voor het eerst meer dan 8 miljoen banen van werknemers. In vergelijking met vier jaar geleden een groei van 500.000 duizend.

 

Vertraging vooral bij de zakelijke dienstverlening
De banengroei was het hoogst in de twee bedrijfstakken met de meeste werknemers: zakelijke dienstverlening (3,6 procent) en handel (3,2 procent). Ook de zorg blijft een banenmotor. In de industrie en bij de overheid kwamen er nauwelijks banen bij. De vertraging in de banengroei deed zich vooral voor bij de zakelijke dienstverlening en bij de horeca. In de zakelijke dienstverlening steeg het aantal uitzendbanen minder dan in eerdere kwartalen.

 

Salarissen
De lonen en salarissen per arbeidsjaar waren in het tweede kwartaal van dit jaar 3,9 procent hoger dan in het tweede kwartaal van 2007. De CAO-loonstijging trok over de hele linie flink aan tot gemiddeld 3,4 procent. Daarnaast was er ook sprake van een incidentele loonstijging.

 

Hoogte loonkostenstijging in vier jaar

De loonkostenstijging is in deze periode met 4,2 procent de hoogste in vier jaar. Dit kwam door hogere werkgeverslasten voor de zorgverzekering, werkloosheid en arbeidsongeschiktheid. De bouw noteerde de hoogste stijging, de niet-commerciële dienstverlening (overheid, onderwijs en zorg) de laagste.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.