Logo
  • Nieuws
  • 9 december 2008
  • Lianne Bouman

Klopt de Verklaring Arbeidsrelatie wel?

Een Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) is belangrijk, als u een zelfstandige zonder personeel (ZZP) of een directeur-grootaandeelhouder (DGA) inhuurt om werkzaamheden voor u te verrichten. De VAR-WUO (winst uit onderneming) en de VAR-DGA verzekeren u dat u geen loonheffingen hoeft in te houden en af te dragen over de arbeidsbeloning voor het werk dat de derde voor u uitvoert. Toch kunt u in een valkuil lopen, als u de omschrijving van de werkzaamheden niet nauwkeurig controleert.

Beeld Klopt de Verklaring Arbeidsrelatie wel?

Bij de aanvraag van een VAR moet de aanvrager zelf een omschrijving van de werkzaamheden vermelden. Wat ZZP’ers en DGA’s nogal eens vergeten, is dat als zij meerdere soorten werk verrichten zij meerdere VAR-aanvragen moeten indienen. Dus voor elk soort werk een aparte Verklaring Arbeidsrelatie.

 

Voorbeeld

ZZP’er Willem heeft een klusbedrijf en daarnaast richt hij zich beroepsmatig ook op het ontwerpen van websites. Willem heeft een VAR, waarop klussen als werkzaamheden staan omschreven. Als u door Willem uw website laat ontwerpen, moet u ervoor zorgen dat Willem u een VAR-WUO aanreikt waarop staat vermeld dat hij websites ontwerpt. Accepteert u de VAR-WUO waarop klussen als werkzaamheden staat omschreven, dan loopt u het risico dat de Belastingdienst u straft met naheffingen.

 

Tip

Willem krijgt de VAR-WUO in principe als hij voor minimaal drie opdrachtgevers de websites ontwerpt/onderhoudt of in onderhandeling met minimaal drie opdrachtgevers is.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.