Logo
  • Nieuws
  • 14 augustus 2008
  • Arzu Kokeng

Kinderarbeid niet toegestaan, weet u nog?

Veel werkgevers zijn niet goed voorbereid op het in dienst nemen van jongere vakantiekrachten. De arbeidsomstandigheden voor jongeren tot 16 jaar blijken dan ook niet goed geregeld. Dat komt naar voren uit het jaarlijkse vakantiewerkonderzoek van CNV Jongeren.

Beeld Kinderarbeid niet toegestaan, weet u nog?

Van de jongeren tot 16 jaar doet 73 procent voor het eerst vakantiewerk. De 15-jarige blijkt een gemakkelijk slachtoffer voor werkgevers die opzettelijk misbruik willen maken van de regels rond kinderarbeid. De resultaten van het onderzoek laten zien dat de helft van deze groep geen loonstrookjes ontvangt of een arbeidsovereenkomst heeft. Ook doen ze vaak gevaarlijk werk en werken ze op zondag. Dit is volgens de regeling kinderarbeid niet toegestaan.

 

Minder loon

Van de jongeren van 16 jaar en ouder ontvangt 71 procent een loonstrookje. Dit is een verbetering ten opzichte van vorige jaren. In 2007 ontving slechts 50 procent van de vakantiewerkers een loonstrook. Vakantiewerkers zonder contracten of loonstrookjes ontvangen significant minder loon dan vakantiewerkers met een loonstrookje of contract.

 

Rechten en plichten van 15-jarigen

De jongeren worden beter voorgelicht over de gevaren van het werk. 70 procent van de ondervraagden heeft instructies ontvangen over veilig en gezond werken. CNV Jongeren pleit er nu voor dat werkgevers zich beter gaan informeren over de rechten en plichten van 15-jarigen, voordat ze hen daadwerkelijk in dienst nemen.

 

Tip

Het idee dat jongeren hebben dat ze met zwart werken meer verdienen, omdat ze dan geen premies en belastingen betalen, klopt niet. Jongeren lopen vakantiegeld en vakantie-uren mis. Ook hebben ze een zwakkere onderhandelingspositie.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.