Logo
  • Nieuws
  • 12 januari 2012
  • Mariel Hovemann

Kamp pleit voor langere tijdelijke contracten

Werkgevers hoeven minder snel een vast contract aan te bieden aan beginnende werknemers als het aan minister Kamp ligt. Werknemers zullen moeten wennen jaren op een tijdelijk contract te werken en niet automatisch een vaste baan te krijgen.

Beeld Kamp pleit voor langere tijdelijke contracten

Dit schrijft minister Henk Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid volgens De Volkskrant aan de Tweede Kamer. De VVD-minister werkt aan een voorstel voor flexibilisering van arbeidscontracten.


 

Langer tijdelijk contract

Momenteel is het vierde contract na drie korte opeenvolgende contracten automatisch een voor onbepaalde tijd. Een vaste baan is dan ook de norm. Als de eerste twee tijdelijke contracten samen langer duurden dan drie jaar wordt het derde contract ook automatisch een voor onbepaalde tijd. Minister Kamp wil dat dit niet langer automatisch gebeurt. Hij stelt voor dat werkgevers na een kort tijdelijk contract ook nog een langer tijdelijk contract van een paar jaar aan kunnen bieden.


 

Scholing


Aangezien het ontslagrecht niet aangepakt kan worden (PVV-eis) om de arbeidsmarkt te flexibiliseren komt Kamp met dit voorstel. De motivatie is dat werkgevers meer in werknemers investeren die voor langere duur aan de onderneming verbonden zijn. En het “bevordert de duurzame inzetbaarheid van werknemers die daardoor wendbaarder worden op de arbeidsmarkt en zo hun talent over de hele loopbaan optimaal kunnen ontplooien,” aldus de minister.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.