Logo
  • Nieuws
  • 23 maart 2010
  • Manon Schuttrups

Intensieve samenwerking in het kopieerhok...

Het aantal verhoudingen op de werkvloer blijft flink groeien; ruim tweederde van de singles knoopt wel eens een verhouding aan met een collega. Het aantal verliefde collega’s dat seks heeft onder werktijd is binnen vier jaar gestegen van 6 naar 11 procent. En dit betreft niet alleen singles…

Beeld Intensieve samenwerking in het kopieerhok...

Dit blijkt uit onderzoek van Online Magazine Singlessite. Maar liefst 71 procent van de singles begint wel eens een verhouding met een collega. In 41 procent van deze gevallen is er sprake van een geheime affaire omdat (minstens) een van de twee al bezet is. Hoewel ze dit het liefst geheim houden, blijkt dit nogal eens moeilijk. Ruim een derde van de ‘vreemdgangers’ is zich er van bewust dat collega’s van hun escapades op de hoogte zijn en dat hierover geroddeld wordt.

 

All the way

Opvallende uitkomst is dat het aantal bezoekjes aan ‘het kopieerhok’ de laatste vier jaar bijna is verdubbeld. Gaf in 2006 nog 6 procent toe wel eens uit de kleren te gaan onder werktijd, in 2010 is dit al 11 procent. Nog eens 7 procent gaat niet ‘all the way’ in de baas zijn tijd, maar onthoudt zich niet van alle seksuele handelingen. 23 Procent houdt het bij stiekem knuffelen en zoenen op de werkvloer.

 

Al dit gefriemel begint in 45 procent van de gevallen door veelvuldig met elkaar samen te werken. Overwerken en bedrijfsborrels zijn beide goed voor 14 procent. Bedrijfsuitjes stimuleren beduidend minder tot liefkozingen met 5 procent. En congressen leveren slechts in 1 procent van de gevallen een vrijpartij of verliefdheid op.

 

Effect op werkprestaties

Echt lang duurt een verliefdheid op de werkvloer meestal niet; zo’n 36 procent houdt het minder dan een half jaar vol. Maar een derde van de respondenten zou zo weer een relatie met een collega beginnen. Een kwart vindt zelfs dat dit een positief effect heeft op de werkprestaties.

 

Toch vindt maar liefst 24 procent van hen dat werkgevers relaties op de werkvloer mogen verbieden als dit negatieve gevolgen heeft voor de werksfeer. Aan het onderzoek deden ruim 500 singles mee, die hun mening en ervaringen over liefde op de werkvloer deelden.

 

Richtlijn opstellen?

Bij bedrijven die op dit moment liefde op de werkvloer al hebben ‘gevangen’ in regels, gaat het om de volgende afspraken:

 

Groen licht:

  • Openheid en eerlijkheid over relaties.
  • Het te allen tijde melden van relaties bij de leidinggevende.
  • Het doorbreken - in overleg met het management - van hiërarchische lijn om de schijn van bevooroordeling re voorkomen.

Oranje licht:

  • Het op het werk bespreken van privézaken die direct verband houden met de relatie.
  • Fysieke intimiteiten buiten werktijd wanneer collega’s’ herkenbaar zijn als medewerker van het bedrijf.

Rood licht:

  • Fysieke intimiteiten tijdens het werk.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.