Logo
  • Nieuws
  • 22 april 2010
  • Lianne Bouman

IMF wil eind aan gescheiden arbeidsmarkt

Meer werknemers met een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd, waarbij werknemers geleidelijk meer rechten opbouwen. Daar zijn economen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voorstander van. Toch waarschuwen zij dat de flexibele arbeidsmarkt niet helemaal mag verdwijnen.

Beeld IMF wil eind aan gescheiden arbeidsmarkt

De IMF-economen pleitten voor het verdwijnen van de strikte scheiding tussen werknemers met een vast en een tijdelijk contract. Volgens het IMF is in veel landen een gescheiden arbeidsmarkt ontstaan. Aan de ene kant daarvan staan werknemers met een vast contract, die rechten opbouwen. Aan de andere kant staan werknemers met een tijdelijk contract, die nauwelijks of geen rechten opbouwen. Die ongelijkheid en het feit dat vooral werknemers met een tijdelijk contract hun baan verloren tijdens de recessie, zorgen er volgens de economen voor dat in veel landen de druk toeneemt om flexibele arbeid tegen te gaan. Daardoor dreigen ook de voordelen van de flexibele arbeidsmarkt, die bedrijven in staat stelt snel te reageren op veranderingen in de economie, te verdwijnen, waarschuwt het IMF.

 

Arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd

IMF pleit voor de invoering van een glijdende schaal om dit te voorkomen en het gat tussen vast en tijdelijk personeel te overbruggen. Meer werknemers krijgen dan een contract voor onbepaalde tijd, waarbij hun rechten op een ontslagvergoeding, werkloosheidsuitkering en scholing toenemen gedurende de tijd dat ze bij het bedrijf werkzaam zijn. ‘Dit verkleint de onzekerheid voor bedrijven, verlaagt de kosten van ontslagbescherming en vergroot de flexibiliteit, zonder een gescheiden arbeidsmarkt te creëren’, concluderen de onderzoekers

 

Let op

U mag maximaal drie arbeidsovereenkomsten van bepaalde tijd met dezelfde werknemer sluiten. Een vierde arbeidsovereenkomst betekent dat de persoon in vaste dienst komt. Dit geldt alleen als er geen periode van langer dan drie maanden tussen de arbeidscontracten heeft gezeten. Alleen als in een cao andere afspraken staan, zit u niet aan de regel van maximaal drie tijdelijke contracten vast. 

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.