Logo
  • Nieuws
  • 23 december 2010
  • Dagmar Hendriks

Hoe zit het met úw externenbeleid?

Een nieuw fenomeen van ‘near employees’ is in opkomst op de Nederlandse arbeidsmarkt. Het gaat om externen, waaronder interim managers, die vaak langdurig zijn verbonden aan een organisatie en die een flexibele arbeidsschil vormen waarop organisaties steeds meer leunen. Deze externen hebben sterke banden met hun opdrachtgever en vice versa.

Beeld Hoe zit het met úw externenbeleid?

Gevaar van deze groeiende flexibele schil is dat heel veel kennis van de organisatie bij externen ligt. Als organisaties niet gericht investeren in een HR-beleid voor externen, dan lopen zij het risico dat zij ongewild kennis kwijtraken als deze zelfstandige werknemers voor een andere opdrachtgever kiezen.

 

Dit concluderen Atos Interim Management en Nyenrode Business Universiteit in de jaarlijkse Interim Index, een onderzoek naar flexibilisering van arbeid in Nederland.

 

Externenbeleid

Hoewel 70 procent van de organisaties zegt een ‘externenbeleid’ te hebben, is het opvallend dat de betrokkenen zelf (de externen) dit niet of nauwelijks ervaren. Slechts 5 procent van hen kan deelnemen aan opleidingsprogramma’s. Verder stelt de helft geen toegang te hebben tot relevante bedrijfsinformatie. Daarnaast stelt de helft van de ondervraagde externen dat zij zelden periodiek wordt beoordeeld. Opdrachtgevers verliezen hen bovendien na afloop van projecten uit het oog. Voor ongeveer 70 procent van de organisaties geldt dat externen hierna niet structureel worden gevolgd. 

 

Betrokkenheid

Om een sterke band met uw externen te krijgen is betrokkenheid bij de organisatie van belang en moeten externen weten wat van hen wordt verwacht. Maak een gericht communicatieprogramma voor de externen, ook als ze niet meer actief zijn in de organisatie. De waarde en trots van het bedrijf overbrengen naar de externen zorgt voor meer loyaliteit en garandeert continuïteit van de organisatie. Juist ook omdat deze tijd het uiterste vraagt van de flexibiliteit van organisaties aldus de onderzoekers.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.