Logo
  • Nieuws
  • 26 mei 2011
  • Lianne Bouman
  • Bron: Redactie HRpraktijk.nl

HNW (nog) niet populair bij generatie Y

De twintigers, die nu de arbeidsmarkt betreden, zijn sociaal en weten wat zij willen. Zij zijn belangrijk voor de arbeidsmarkt om de uitstroom van de ‘babyboomers’ op te vangen. Werkgevers denken vaak dat zij veeleisend wat hun werkwensen betreft zijn. Maar de generatie Y blijkt traditioneler dan u denkt.

Beeld HNW (nog) niet populair bij generatie Y

De meeste twintigers ambiëren Het Nieuwe Werken (HNW) niet en willen ‘ouderwets’ op de werkplek werken?

 

Dat blijkt uit een enquête van uitzendbureau Studenttalent onder 1.800 studenten en starters.

  • 73 procent werkt liever op kantoor dan thuis;
  • slechts 22 procent vindt het prima om in het weekend of na vijf uur `s middags ook te werken;
  • bijna 75 procentwil de werkdag beginnen tussen 8 en 10 uur in de morgen; en
  • meer dan 50 procent beschouwt een vaste werkplaats op een kantoor niet als ouderwets.

 

Thuiswerken

Thuiswerken wordt door de generatie Y niet totaal afgekeurd. Volgens de respondenten bestaat de ideale combinatie uit 75 procent werken op kantoor en 25 procent thuis. De onderzoekers verklaren dat studenten en starters aan het begin van hun carrière staan en daarom liever ‘in het hol van de leeuw’ aanwezig zijn, zodat ze zich zichtbaar kunnen profileren binnen de organisatie.

 

M/V

Er zijn belangrijke verschillen in de beleving van mannen en vrouwen waar het hun werkomstandigheden betreft. Ook hun ervaringen met het Nieuwe Werken zijn anders. Dat blijkt uit onderzoek van marketingcommunicatiebureau Calanza onder ruim 12.000 respondenten. Mannen blijken het belangrijker dan vrouwen te vinden om tijd- en plaatsonafhankelijk te werken. In de leeftijdscategorie van 46 tot 55 is dit verschil het grootst.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.