Logo
  • Nieuws
  • 15 april 2011
  • Mariel Hovemann

Heeft u Het Nieuwe Werken al in uw cao staan?

Het Nieuwe Werken vraagt om nieuwe afspraken. Vaste arbeidstijden worden vervangen door jaarurencontracten met overeengekomen productiviteits- en kwaliteitsdoelstellingen. En in cao’s komt een afspraak dat een werkgever in principe thuiswerken moet toestaan als aan een aantal voorwaarden is voldaan. Dat is althans de verwachting van Job Hoogendoorn, hoofddocent HRM aan de Rotterdam School of Management.

Beeld Heeft u Het Nieuwe Werken al in uw cao staan?

Momenteel is Het Nieuwe Werken in enkele tientallen CAO’s vastgelegd. Hoogendoorn: “Het gaat om circa vijf procent van de CAO’s. Ga er maar vanuit dat dit percentage binnen twee tot drie jaar tot een derde of tot de helft is gestegen. Overigens zijn in de nu afgesloten CAO’s vooral afspraken gemaakt over Het Nieuwe Werken als experiment met een vaste looptijd, gekoppeld aan een evaluatie. Pas als die positief is, kunnen definitieve afspraken worden gemaakt over Het Nieuwe Werken.”

 

Bereikbaarheid

Verder moeten er duidelijke afspraken worden gemaakt over bereikbaarheid. Volgens Hoogendoorn moeten we af van de cultuur dat je iemand na 5 uur niet meer mag storen. En wil iemand een tijdje niet gestoord worden, moet hij een melding achterlaten wanneer hij wel gestoord kan worden. “Ik zie overigens dat die hele cultuur van toegankelijkheid en bereikbaarheid snel aan het verschuiven is. Bovendien past het in de Nederlandse quid pro quo-onderhandelingscultuur: flexibele werktijden en thuiswerken in ruil voor flexibele bereikbaarheid.”

 

Meer over Het Nieuwe Werken leest u op www.hnw-inbedrijf.nl

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.