Logo
  • Nieuws
  • 20 augustus 2008
  • Arzu Kokeng

Grote verschillen in loonsverhogingen in Europa

De gemiddelde ‘echte’ loonsverhoging voor Europese werknemers daalde van 2,7 procent in 2006 naar 2,3 procent in 2007. Daarnaast zijn er grote verschillen tussen de lidstaten van de EU. Dat blijkt uit nieuwe informatie gepubliceerd door het ‘European Industrial Relations Observatory’ (EIRO) van Eurofound.

Beeld Grote verschillen in loonsverhogingen in Europa

Het onderzoek heeft ook geconstateerd dat de lonen in de voormalige EU15-lidstaten langzamer blijven stijgen. Maar bij de nieuwe lidstaten van de EU werd een duidelijke stijgende lijn waargenomen, met loonstijgingen die bijna vier maal hoger waren dan in de voormalige EU15-landen.

 

Stijging

Het nieuwe rapport, dat de huidige 27 lidstaten van de EU (EU27) plus Noorwegen bestrijkt, heeft geconstateerd dat de gemiddelde nominale loonsverhoging, bereikt via cao-onderhandelingen, is gestegen:

2006  

2007

In de hele EU27

5,6 procent

7,0 procent

In de voormalige EU15

2,9 procent

3,1 procent

In de NMS10 

8,5 procent

10,5 procent

                                                                

Daling

Als de allernieuwste leden, Roemenie en Bulgarije, worden meegeteld, zijn de respectievelijke cijfers voor het grotere NMS12 9 procent en 11,9 procent. Maar als inflatie wordt meegerekend, daalde de echte stijging:

2006   

2007

Over de hele EU27

2,7 procent

2,3 procent

In de EU15

0,8 procent

0,2 procent

In de NMS10

5,0 procent

4,1 procent

In de NMS12

5,2 procent

5,0 procent

                                                                                                          

Griekenland en Ierland fors hoger

Er zijn belangrijke verschillen in trends en het niveau van loonsverhogingen tussen de afzonderlijke lidstaten. Loonsverhogingen in Griekenland en Ierland lagen fors hoger dan de EU15 gemiddelden in zowel 2006 als in 2007. Bij de NMS landen, vertoonden landen als Cyprus, Malta en Slovenië, lage loonsverhogingen. Het algemeen gemiddelde voor deze groep landen steeg echter aanzienlijk als gevolg van grote loonsverhogingen in de Baltische staten, Bulgarije en Roemenie in beide jaren.

 

Nederland onveranderd

De snelheid waarmee verhogingen toenamen tussen 2006 en 2007 in de NMS steeg het meest in Letland, Bulgarije en Roemenie, maar Cyprus, Malta en Slovenië waren uitzonderingen, daar daalde de snelheid van verhogingen. In de EU15 was de algemene trend een kleine stijging (met de grootste stijgingen in Zweden en Finland), maar de snelheid van verhogingen bleef onveranderd in Nederland en daalde in Oostenrijk, België, Frankrijk, Griekenland, Italië en Spanje. Klik hier voor de volledige tekst van het rapport over ontwikkelingen in lonen. 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.