Logo
  • Nieuws
  • 24 september 2009
  • Gabor Mooij

Geen automatisch ontslag bij 65

De vakcentrale CNV wil af van de bepaling in cao’s dat het dienstverband ophoudt bij 65, zo meldt de Volkskrant. Iedereen die dat wil, moet na zijn 65ste kunnen doorwerken.

Beeld Geen automatisch ontslag bij 65

De vakbond zal zich inzetten voor het loslaten van het ontslag bij 65 jaar bij de cao-onderhandelingen in het komende jaar. Volgens waarnemend voorzitter van de vakcentrale CNV, Bert van Boggelen heeft dit deels te maken met de discussie over de AOW-leeftijdsverhoging naar 67 jaar. “Een grote groep leden van CNV wil niet verplicht worden twee jaar langer door te werken. Maar er is ook een kleine groep, die zegt: jammer dat ik op mijn 65ste moet stoppen met werken. Daar willen wij nu wat aan doen.”

 

Ontslagleeftijd

Het CNV stelt wel een aantal voorwaarden aan het schrappen van 65 als ontslagleeftijd. Zo mag er geen sprake zijn van verlies van werkgelegenheid voor 65-minners en moeten werknemers niet tot het oneindige kunnen blijven werken. “Er moeten afspraken komen bij welke nieuwe leeftijdsgrens automatisch ontslag volgt”, aldus Van Boggelen.

 

Tip

Als werkgever van 65-plussers hoeft u geen WW-, WIA- en  Ziektewetpremie te betalen. Maar bij ziekte van de werknemer heeft u wel loondoorbetalingplicht van maximaal twee jaar en re-integratieplicht. Tegelijkertijd heeft de 65-plusser geen recht meer op een WIA-uitkering. Bij langdurige ziekte is het dan ook slim een beëindigingsovereenkomst op te stellen, met afspraken over een financiële tegemoetkoming. Zo kunt u bijvoorbeeld tot het eind van het arbeidscontract de AOW aanvullen tot het laatstverdiende salaris.

 

>> Meer informatie over dit onderwerp vindt u in de Kennisbank Arbeidsrecht.

              Probeer de Kennisbank Arbeidsrecht nu 2 weken gratis uit!

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.