Logo
  • Nieuws
  • 9 december 2008
  • Lianne Bouman

Ga alleen met een NEN 4400 gecertificeerd bedrijf in zee

Met een op basis van NEN 4400-01 gecertificeerde uitzendonderneming uit het Register Normering Arbeid bent u beter beschermd tegen fraude en illegaliteit als u arbeid inhuurt. Voor buiten Nederland gevestigde ondernemingen is een NEN 4400-2 certificering ontwikkeld. Als u werknemers inhuurt via niet-gecertificeerde uitzendbureaus kunnen de uitzendkrachten zelf u aansprakelijk stellen voor het betalen van het wettelijk minimumloon en vakantiegeld. Hiertoe wordt het Burgerlijk Wetboek gewijzigd. Het is een volgende stap in de strijd tegen malafide uitzendbureaus.

Beeld Ga alleen met een NEN 4400 gecertificeerd bedrijf in zee

Door deze aansprakelijkheid krijgt u meer belang bij het werken met een gecertificeerd uitzendbureau. Uitzendkrachten kunnen u niet aansprakelijk stellen als het uitzendbureau niet of onvoldoende het loon betaalt. Uitzendbureaus krijgen er meer belang bij zich te laten certificeren, omdat het voor bedrijven aantrekkelijker wordt om met hen zaken te doen.

 

Gang van zaken:

  • Uitzendbureau’s moeten zich bij de Kamers van Koophandel (KvK’s) registreren.
  • Overheidsinstanties, zoals de Belastingdienst, zijn verplicht de KvK’s te melden als zij merken dat een uitzendbureau niet of niet juist is geregistreerd.
  • De KvK’s zijn verplicht de informatie over geregistreerde uitzendbureaus wekelijks door te geven aan de Stichting Normering Arbeid (SNA).
  • De SNA kan uitzendbureaus benaderen om het certificaat NEN 4400-1 aan te vragen.
  • De gecertificeerde uitzendbureaus komen in het register van de SNA, dat bedrijven online kunnen inzien, zodat bedrijven bij twijfel kunnen nagaan of zij te maken hebben met een bonafide uitzendbureau.

 

NEN 4400-2

De NEN 4400-2 bevat eisen voor het toetsen en beoordelen van een buiten Nederland gevestigde onderneming die arbeiders ter beschikking stelt om onder toezicht of leiding van een derde te werken en voor het toetsen en beoordelen van een buiten Nederland gevestigde (onder)aannemer om vast te stellen dat deze zo is ingericht dat daaruit voortvloeit dat aan verplichtingen uit arbeid wordt voldaan.

 

Tip

Medio november 2008 stonden circa 1.800 ondernemingen ingeschreven in het register Normering Arbeid en ruim 160 ondernemingen in het Overzicht Aangemelde Ondernemingen. Door op deze wijze met gecertificeerde uitzendorganisaties in zee te gaan, verkleint u bovendien het risico op inlenersaansprakelijkheid. U treft het register hier aan.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.