Logo
  • Nieuws
  • 7 juni 2011
  • mr. Thijs Ridder, Kennedy Van der Laan

Eenzijdig wijzigen arbeidstijden mogelijk door tijdsverloop

Niet contractueel vastgelegde arbeidstijden kunnen door tijdsverloop arbeidsvoorwaarden worden. Onder bepaalde voorwaarden mag de werkgever de arbeidstijden dan eenzijdig wijzigen.

Beeld Eenzijdig wijzigen arbeidstijden mogelijk door tijdsverloop

Dit blijkt uit een uitspraak van de kantonrechter Utrecht (27 april 2011, LJN: BQ 3288). De arbeidstijden van een werknemer van een verpleeghuis worden na tien jaar eenzijdig door de werkgever gewijzigd. De werkgever voert aan dat de oorspronkelijke werktijden van de werknemer niet langer overeenkomen met de behoeften van de bewoners en dat de financiering binnen de verpleeghuiszorg zodanig is gewijzigd dat wijziging van de arbeidstijden noodzakelijk is.

 

Vereisten eenzijdig wijzigingsbeding

De Kantonrechter oordeelt allereerst dat de arbeidstijden door verloop van tijd deel zijn gaan uitmaken van de arbeidsvoorwaarden van de werknemer, ondanks dat deze tijden niet in de arbeidsovereenkomst zijn vastgelegd.

 

Aangezien in de arbeidsovereenkomst geen eenzijdig wijzigingsbeding was overeengekomen,  is de vraag of van werkneemster kon worden gevergd om het voorstel tot aanpassing arbeidstijden te accepteren. Hierbij gelden drie vereisten:

1) er moet sprake zijn van gewijzigde omstandigheden die nopen tot een wijziging van de arbeidsvoorwaarden,

2) het gedane voorstel tot wijziging moet redelijk zijn en

3) aanvaarding van het voorstel moet in redelijkheid van werknemer kunnen worden gevergd.

 

Wijziging arbeidstijden noodzakelijk

De Kantonrechter overweegt dat er sprake is van gewijzigde omstandigheden die wijziging van de arbeidstijden noodzakelijk maakt. Daarnaast heeft de werkgever tijdig met de werknemer gesproken over de aanstaande wijziging en is deze wijziging niet per direct ingegaan. Ondanks de door de werknemer aangevoerde privé omstandigheden, acht de kantonrechter het gedane voorstel redelijk en moet werkneemster de wijziging accepteren.

 

Let op

Een werkgever moet gegronde redenen hebben om arbeidsvoorwaarden eenzijdig te wijzigen. Een werknemer dient echter in te stemmen met een redelijk voorstel, indien dat van hem kan worden gevergd. In dit kader is het voor een werkgever van belang om tijdig met de werknemer in gesprek te gaan en indien mogelijk een overgangsregeling voor te stellen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.