Logo
  • Nieuws
  • 28 december 2011
  • Peter van den Hout

De voor- en nadelen van flexibele arbeidsrelaties

Hoewel werkgevers in eerste instantie profiteren van de lagere personeelskosten, kan flexwerk op de lange termijn de productiviteitsgroei en het innovatievermogen schaden. Daarnaast hebben werknemers zonder vast contract te kampen met onzekerheid en doorgaans lagere lonen. Dit komt naar voren in recent onderzoek naar de flexibilisering van de arbeidsmarkt.

Beeld De voor- en nadelen van flexibele arbeidsrelaties

“De positieve werkgelegenheidseffecten ontbreken en onzeker werk zorgt voor meer ongevallen en grotere gezondheidsrisico’s,” aldus Paul de Beer, directeur van het Wetenschappelijk Bureau voor de Vakbeweging in de Volkskrant. Het onderzoek is gedaan mede in opdracht van FNV Bondgenoten en de Stichting Instituut Gak.

 

Momenteel hebben bijna drie miljoen Nederlanders geen vast werk. Uit het onderzoek blijkt dat flexwerk kansarme werklozen wel aan een baan kan helpen, maar dat de doorstroom naar vast werk de afgelopen tien jaar is afgenomen. Positieve uitzonderingen zijn vrouwen die werk en zorg willen combineren en scholieren en studenten met een bijbaan.

 

Minder investeringen in opleidingen

De Beer: “Door de concurrentie aan te gaan middels goedkope flexkrachten, wordt er te weinig geïnvesteerd in opleiding en training van het personeel. Op den duur schaadt dit de productiviteit en concurrentiepositie van bedrijven.” Een woordvoerder van ondernemersorganisatie VNO-NCW vindt dit een achterhaalde analyse. “Er is genoeg onderzoek waaruit het tegendeel blijkt. Zo is de Nederlandse arbeidsmarkt juist door de flexibele schil met relatief lage werkloosheid uit de vorige crisis gekomen.”

 

Voordelen flexibele arbeidsrelaties:

  • Met flexkrachten kunnen werkgevers de personeelslasten snel aanpassen aan de vraag vanuit de markt.
  • Flexwerk kan een opstap zijn naar een vaste baan.
  • Gezinszorg kan goed worden gecombineerd met flexibel werk.

 

Nadelen flexibele arbeidsrelaties:

  • Lagere productiviteit en innovatievermogen vanwege minder investeringen in training en opleiding.
  • Verminderde loyaliteit bij flexwerkers.
  • Verhoogd risico op ongevallen door stress als gevolg van baanonzekerheid en door fysiek zwaar werk waarvoor flexwerkers vaak worden ingezet.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.