Logo
  • Nieuws
  • 2 januari 2012
  • mr. Mark Uilhoorn, Uilhoorn & Fritse Advocaten

Bij 65 jaar geen einde arbeidsovereenkomst van rechtswege

Een werknemer in de functie van verkoopdirecteur wil ook na 65 jaar te zijn geworden, doorwerken. De werkgever vindt dat de arbeidsovereenkomst is geëindigd en staakt de loonbetaling.

Beeld Bij 65 jaar geen einde arbeidsovereenkomst van rechtswege

De werknemer heeft na 65 jaar te zijn geworden aan zijn werkgever laten weten, te willen doorwerken.  De werkgever laat de werknemer niet meer toe tot de werkvloer en heeft de loonbetaling gestopt. De werkgever is van mening dat op grond van de cao, arbeidsvoorwaardenreglement of door gebruik in het bedrijf, bij het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd, de arbeidsovereenkomst eindigt.

 

Geen einde van rechtswege

De Rechtbank Utrecht beslist dat de arbeidsovereenkomst ook na het bereiken van de leeftijd van 65 jaar doorloopt. Het beroep van de werkgever op de cao slaagt niet. De werknemer was in dienst bij een onderneming die door zijn huidige werkgever is overgenomen. De bij de oude onderneming van toepassing zijnde cao is inmiddels niet meer geldig. Het arbeidsvoorwaardenreglement bij de huidige werkgever is niet opgenomen in de arbeidsovereenkomst, zodat daar ook geen beroep op kan worden gedaan. Dat het vast gebruik is dat bij het bereiken van de leeftijd van 65 jaar de arbeidsovereenkomst eindigt, slaagt ook niet.

 

De rechter merkt op dat de maatschappelijke tendens, door discussies over het verhogen van de AOW-gerechtigde leeftijd, gericht is op doorwerken na het bereiken van de leeftijd van 65 jaar, vooral in functies zoals die van de betreffende werknemer. 

 

Tip

Door in de arbeidsovereenkomst een pensioenontslagbeding op te nemen, wordt discussie over het al dan niet eindigen van de arbeidsovereenkomst voorkomen.

 

Rechtbank Utrecht, 19 oktober 2011, LJN BU3431 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.