Logo
  • Nieuws
  • 3 augustus 2011
  • mr. Lisette Ouwerkerk, Marxman Advocaten

Bepalingen van een oude cao kunnen doorwerken

Kunnen bepalingen uit een oude cao doorwerken nadat op de betrokken werknemers een andere minimum-cao van toepassing is geworden?

Beeld Bepalingen van een oude cao kunnen doorwerken

De onderneming Unieke Kinderopvang B.V. (UK) is lid van de Branchevereniging Kinderopvang Nederland (BKN), waardoor de CAO BKN geldt (minimum-cao). Tot 2005 was UK echter lid van een andere werkgeversorganisatie, waardoor zij toen gebonden was aan de CAO Kinderopvang. UK is van mening dat zij met ingang van 1 januari 2005 (of 1 januari 2006 in verband met einde lidmaatschap) alleen nog maar de CAO BKN hoeft te volgen.

 

Afwijken van cao

Vakbond AbvaKabo is het hiermee niet eens en stelt dat UK verplicht is de CAO Kinderopvang toe te blijven passen. Van een cao met een minimum karakter mag namelijk, anders dan bij een standaard cao, wel ten voordele van de werknemer worden afgeweken. Van een cao met een standaard karakter mag helemaal niet worden afgeweken.

 

Gunstige arbeidsvoorwaarden

De Hoge Raad heeft geoordeeld dat een minimum cao – behoudens andersluidende bepalingen in deze cao – die al op werknemers van toepassing was en gunstige arbeidsvoorwaarden met zich meebrengt, niet buiten werking gesteld kan worden. Dat geldt ook als de gunstiger arbeidsvoorwaarden hun oorsprong vinden in een eerder geldende, maar inmiddels geëindigde cao.

 

Met dit arrest blijven de reeds verkregen rechten van de werknemers behouden. Kennelijk acht de Hoge Raad in dit geval – anders dan na afloop van een algemeen verbindend verklaarde cao – geen zwaarwegende redenen aanwezig om van dit systeem af te wijken.

 

Hoge Raad, 8 april 2011, LJN BP0580

 

Tip

De meeste  cao’s in Nederland hebben een minimum karakter. Op basis van deze uitspraak is het dan ook noodzakelijk om van elke werknemer bij te houden welke specifieke aanspraken hij of zij heeft.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.