Logo
  • Nieuws
  • 31 juli 2015
  • Peter van den Hout
  • Bron: de Volkskrant

'Sluimerend dienstverband' om transitievergoeding te ontlopen

Werkgevers lijken een nieuwe manier te hebben gevonden om de transitievergoeding bij ontslag na twee jaar dienstverband te ontlopen. Ze houden zieke medewerkers na die periode onbetaald in dienst sinds de transitievergoeding met de invoering van de Wet werk en zekerheid (WWZ) een feit is geworden.

Beeld 'Sluimerend dienstverband' om transitievergoeding te ontlopen

"Werkgevers ervaren het als zeer onrechtvaardig dat ze zieke medewerkers na twee jaar een ontslagvergoeding moeten meegeven," aldus Pascal Besselink, arbeidsjurist bij juridisch dienstverlener DAS in de Volkskrant. Volgens hem kiezen vooral werkgevers in het mkb ervoor om deze zieke medewerkers met een 'sluimerend dienstverband' op de loonlijst te houden.

UWV waarschuwt voor de risico's van deze aanpak. Een zieke werknemer kan zich later alsnog melden om te komen werken. En in het geval van een reorganisatie kan het betekenen dat de zieke, afwezige, werknemer zijn baan behoudt, terwijl een werkende collega moet worden ontslagen.

Gevolgen WWZ

Het is nog onduidelijk om hoeveel gevallen het op dit moment gaat. Eerder bleken al flexkrachten last te hebben van de invoering van de WWZ per 1 juli. Grote bedrijven als ING, Nationale-Nederlanden en overheidsdiensten als DUO stuurden uitzendkrachten massaal voor die datum de laan uit.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.