Logo
  • Nieuws
  • 29 april 2024
  • Bron: Binnenlands Bestuur

Arbeidsmarktkrapte: Tinder-aanpak Brabantse gemeente scoort

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) trekt miljoenen uit voor pilotprojecten die onder meer bijdragen aan instroom en behoud van personeel. De gemeente Deurne is in een eerder stadium al met succes aan de slag gegaan met een onconventionele aanpak.

Beeld Arbeidsmarktkrapte: Tinder-aanpak Brabantse gemeente scoort

Elke gemeente kon voorstellen indienen voor projecten die bijdragen aan instroom en behoud van personeel, efficiënte processen en samenwerking. Van de 67 ingediende plannen heeft de VNG er uiteindelijk vijftien geselecteerd. Sommige pilots zetten in op AI, andere op bijvoorbeeld een sterke verbinding met kennisinstellingen of een efficiënter wervingsproces. De vijftien gemeenten gaan met de subsidie hun idee de komende tijd verder uitwerken en beproeven, waarbij ze ondersteuning krijgen van de VNG. De gemeentekoepel gaat vervolgens de bevindingen en resultaten delen met de rest van het land zo staat te lezen op Binnenlands Bestuur.

'Het triggerde ons om het over een andere boeg te gooien. We vormden een scrumteam en zijn met een gemixt groepje collega’s helemaal los gegaan'

Tinder-aanpak

Een gemeente die al met succes een andere aanpak voor werving en selectie heeft geintroduceerd is Deurne. Eind 2022 had de Brabantse gemeente bijna dertig vacatures. Om die in te vullen leek geen gemakkelijke opgave. Maar met de eigentijdse aanpak - een zogenaamde Tinder-aanpak - lukte het. 

Scrumteam

Volgens Betty Helsloot, adviseur organisatieontwikkeling, is de traditionele wijze van werving en selectie in de huidige krappe arbeidsmarkt en met flinke druk erop door uitbreiding van het gemeentelijk takenpakket niet effectief genoeg met zoveel vacatures. Helsloot: "Tegelijk waren we bezig met een nieuwe organisatievisie, waarbij we meer kijken naar de talenten van zittende medewerkers. Dat gegeven hebben we aan de vacatures geknoopt. Het triggerde ons om het over een andere boeg te gooien. We vormden een scrumteam en zijn met een gemixt groepje collega’s helemaal los gegaan."

Echt evenement

Het leverde onconventionele ideeën op. Zo kwam er een idee en uiteindelijk plan om na kantoortijd een letterlijke arbeidsmarkt, inclusief kramen en eten en drinken te organiseren. Helsloot: "Het moest een echt evenement worden. Het werden twee verschillende talentenmarkten, een interne, en nog een voor geïnteresseerden van buiten. Intern viel het idee meteen goed: "Binnen het managementteam en het college was er geen enkele discussie over. Van hun enthousiasme hebben we tijdens de interne en externe markt mooi gebruik gemaakt, door ze nadrukkelijk een rol te geven."

'Als je voorheen meldde dat je loopbaancoaching wilde, wierp dat al snel het beeld op dat je weg wilde'

Eigen talenten

De interne markt was vooral toegespitst op het ontdekken van talenten bij de bestaande medewerkers. "We hadden sessies met loopbaancoaches en miniworkshops om te leren pitchen. Er was een eedaflegging door leden van het managementteam. Zij moesten plechtig beloven dat medewerkers zich mogen en kunnen ontwikkelen en daar ruimte voor krijgen, zelfs als het hun beste krachten betreft. Als je voorheen meldde dat je loopbaancoaching wilde, wierp dat al snel het beeld op dat je weg wilde. Dat wilden we openbreken en mensen een breder idee laten krijgen van wat ze leuk vinden en waar ze goed in zijn. Via een veiling gaven we kandidaten kans op een meeloopdagje, met de burgemeester, een wethouder of bode."

Uit de comfortzone

Een andere originele gedachte uit de scrumsessies: tinderen met talenten. Lees via Binnenlands Bestuur hoe dat in z'n werk ging.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.