Veel werkgevers worstelen met de vraag hoe te handelen bij overgewicht. Moeten we werknemers stimuleren of sanctioneren? In dit artikel enkele ervaringen uit de praktijk.
Met gezondheidsmanagement kunt u uw hele organisatie gezonder maken. Belangrijke voorwaarde is dat u volledig achter het gezondheidsmanagement staat. Daar staat wel wat tegenover. Zowel u als werkgever als de werknemers plukken duidelijk de vruchten van een ‘fitte’ organisatie.
Welke leidinggevende of P&O-medewerker kent het niet: sluimerende problemen rond de ziekmelding van bepaalde collega’s, waarbij het vermoeden bestaat dat het verzuim in de privésfeer ligt. Hoe gaat u daarmee om? Als iemand zich ziek meldt, mag u daar als leidinggevende dan vragen daarover stellen? Moet elke ziekmelding meteen aan de afdeling P&O worden doorgegeven, of kunt u als leidinggevende zelf iets doen? Wat is de rol van de bedrijfsarts? Wanneer moet die worden ingeschakeld?
Gezondheidsbeleid hangt nauw samen met mensen en omstandigheden binnen en buiten uw organisatie. Het is belangrijk om te weten welke factoren uw gezondheidsbeleid positief en negatief beïnvloeden, zodat u er rekening mee kunt houden.
Ondernemen gaat gepaard met risico’s, waarvan u sommige voor lief moet nemen. Daarom bent u immers ondernemer, want u weet dat u winst kunt maken door risico’s te nemen. Om de continuïteit van uw onderneming te waarborgen, kunt u niet zonder verzekeringen. Of u nu een ervaren ondernemer of een starter bent.
Door de crisis proberen werkgevers opdrachten met zo min mogelijk mensen te doen. Maar als de economie straks aantrekt, kunnen ze wel eens in de knel komen door veel werk door weinig werknemers te laten doen. Wat zijn precies de regels voor arbeidstijden en overwerk?
De preventiemedewerker is de centrale figuur bij het creëren van gezonde werkomstandigheden in uw organisatie. Hoe hij deze taak exact invult hangt sterk af van uw risico inventarisatie en evaluatie.
Met ingang van 2007 is de herziening van de Arbowet een feit. Het doel? De veiligheid en de gezondheid op de werkvloer verbeteren. Werkgevers en werknemers krijgen hierin meer verantwoordelijkheid.
Wist u dat er in de Europese Unie jaarlijks elke 4,5 seconde een werknemer slachtoffer van een ongeluk op zijn werk wordt, waardoor hij minimaal drie dagen niet kan werken? In totaal betekent dat 146 miljoen verloren werkdagen. Reden te meer om voor een veilige werkplek te zorgen. Hoe kunt u dit het beste aanpakken?
Het is inmiddels goed doorgedrongen tot de top van het bedrijf: werknemers die voldoende bewegen en gezond eten zijn minder vaak en korter ziek, productiever en tevredener. Vitaliteit van het personeel is bij veel organisaties dan ook vast onderdeel van het bedrijfsbeleid geworden. Hieronder een top 10 van tips voor een succesvol gezondheidsbeleid.
Wat doe je als een medewerker niet goed functioneert en welke vormen van verlof zijn er? Wil je je kennis up-to-date houden? Volg deze training en leer in twee ochtenden alle ins en outs over arbeidsrecht in de dagelijkse HR-praktijk.