Logo
  • Nieuws
  • 2 augustus 2016

Zo berekent u de transitievergoeding van een oproepkracht

Het bruto loon vormt de basis voor de berekening van de hoogte van de vergoeding aanzegtermijn en de transitievergoeding. Voor medewerkers met bijvoorbeeld een oproepcontract ligt dat anders.

Beeld Zo berekent u de transitievergoeding van een oproepkracht

Hun vergoeding wordt berekend op basis van de gemiddelde arbeidsduur in de twaalf maanden voorafgaand aan het moment waarop de arbeidsovereenkomst eindigt. Perioden van verlof, staking of ziekte worden buiten beschouwing gelaten.

Als dergelijke perioden bij elkaar een maand of langer duurden, moet voorverlenging plaatsvinden van de genoemde periode van twaalf maanden, waarbij de verlenging in perioden van 30 (kalender)dagen plaatsvindt. Omdat een maand uit 28, 29, 30 of 31 dagen kan bestaan is gekozen voor een vaste rekeneenheid van 30 kalenderdagen.

Voorbeeld

Voorbeeld: wanneer een werknemer van 1 januari 2014 tot en met 31 december 2015 een contract heeft gehad op oproepbasis, in welke periode hij in totaal ruim 30 dagen niet heeft kunnen werken in verband met ziekte en vakantie, moet de hoogte van zijn transitievergoeding worden berekend over de werkperiode vanaf december 2014 in plaats van januari 2015. Als een werknemer zonder vastgesteld aantal werkuren in totaal langer dan 60 dagen niet in staat is geweest te werken, vindt voorverlenging met twee kalendermaanden plaats.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.