Logo
  • Nieuws
  • 2 juni 2015

WWZ: Meerderheid HR-managers blijft uitzendkrachten aanstellen

Meer dan de helft van de Nederlandse HR-managers geeft aan uitzendkrachten te blijven inzetten voor tijdelijke vervanging van vaste medewerkers. Andere situaties waarvoor HR-managers uitzendkrachten blijven inzetten, zijn project management, operationele ondersteuning, bij wijze van proefperiode en change management. 7 Procent geeft aan niet met uitzendkrachten te werken en nog eens 7 procent geeft aan nog geen idee te hebben of zij uitzendkrachten inzetten na de inwerkingtreding van de nieuwe Wet Werk en Zekerheid

Beeld WWZ: Meerderheid HR-managers blijft uitzendkrachten aanstellen

Vanaf 1 juli treden een aantal belangrijke wijzigingen van de nieuwe Wet Werk en Zekerheid in werking. Naast aanpassingen in het ontslagrecht en de WW, hebben deze wijzigingen ook gevolgen voor de positie van tijdelijke medewerkers. Werkgevers moeten bij het aanstellen van tijdelijke krachten hen eerder dan voorheen in vaste dienst nemen. Arbeidsbemiddelaar Robert Half vroeg aan 200 HR-managers of en waarvoor zij ná de inwerkingtreding van WWZ uitzendkrachten aanstellen.

Waarvoor zet u, met de nieuwe regelgeving inzake uitzendwerk (Wet Werk en Zekerheid), nog steeds uitzendkrachten in?

Tijdelijke vervanging van vaste medewerkers51%
Project management24%
Operationele ondersteuning21%
Om te bepalen of een medewerker voldoet aan de verwachtingen, voordat hem/haar een vaste positie wordt aangeboden19%
Change management16%
Wij werken niet met uitzendkrachten7%
Weet het niet7%


In 2014 heeft Robert Half onderzocht hoe lang administratieve uitzendkrachten gemiddeld werkzaam zijn bij een organisatie. Hieruit bleek dat gemiddeld 12 procent van de uitzendkrachten langer dan twee jaar voor dezelfde organisatie werkt. De meerderheid (34 procent) van de administratieve uitzendkrachten werkt gemiddeld tussen de zes maanden en één jaar bij eenzelfde bedrijf.

Hoelang zijn administratieve uitzendkrachten gemiddeld werkzaam binnen uw bedrijf?

Minder dan 6 maanden25%
Tussen 6 maanden en 1 jaar34%
Tussen 1 en 2 jaar23%
Meer dan 2 jaar12%
Geen idee8%

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.