Logo
  • Nieuws
  • 7 juli 2015
  • Lianne Bouman

Uitleg toepassing groene tabel over deel transitievergoeding

Per 1 juli 2015 is het nieuwe ontslagrecht van kracht. Een onderdeel van het nieuwe ontslagrecht is de transitievergoeding. Deze vergoeding vervangt de ontslagvergoeding op grond van de kantonrechtersformule. Met betrekking tot de inhouding van loonheffingen over de transitievergoeding moet de groene tabel voor bijzondere beloningen worden toegepast.

Beeld Uitleg toepassing groene tabel over deel transitievergoeding

De transitievergoeding is voor de vertrekkende werknemer die minimaal twee jaar in dienst is geweest loon uit vroegere dienstbetrekking, ook als de vergoeding al wordt uitbetaald terwijl de werknemer nog in dienst is.

De Belastingdienst wijst op het volgende:

  • De transitievergoeding die overblijft na aftrek van de transitiekosten en inzetbaarheidskosten, is voor de werknemer loon uit vroegere dienstbetrekking. Hierop moet de groene tabel voor bijzondere beloningen worden toegepast.
  • Eventuele transitiekosten en inzetbaarheidskosten die de werkgever voor de betreffende werknemer heeft gemaakt mogen na schriftelijk akkoord van de werknemer van de transitievergoeding worden afgetrokken.

Transitie- en inzetbaarheidskosten

Transitie- en inzetbaarheidskosten zijn vergoedingen aan de werknemer en worden dus als loon beschouwd. Per geval moet worden bekeken of hierop een normbedrag, nihilwaardering of gerichte vrijstelling van toepassing is.

Tip

Als de kosten daadwerkelijk belast loon zijn, kan per geval verschillen of er sprake is van loon uit tegenwoordige dienstbetrekking of loon uit vroegere dienstbetrekking. Werkgevers kunnen dit voorleggen aan hun inspecteur.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.