Logo
  • Nieuws
  • 30 mei 2016
  • Redactie HR Praktijk
  • Bron: Nu.nl

Curatoren bij doorstart geen advies OR nodig

De curatoren van een failliet bedrijf hoeven geen advies aan de ondernemingsraad te vragen voor zij tot een doorstart besluiten.  Dat heeft de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam bepaald in een zaak die de OR van DA had aangespannen tegen de curatoren van de drogisterijgroep zo meldt Nu.nl

Beeld Curatoren bij doorstart geen advies OR nodig

Het distributiecentrum en het hoofdkantoor van DA werden eind december vorig jaar failliet verklaard. Vrij snel daarna maakte het bedrijf een doorstart. Niet alle werknemers konden blijven en de arbeidsvoorwaarden van de werknemers die wel meegingen werden voor hen nadelig aangepast.

Onverenigbaar

De ondernemingsraad vond dat men had moeten worden geraadpleegd en spande dan ook een zaak aan bij de Ondernemingskamer. Het hof wees het verzoek echter af omdat het adviesrecht van een or ‘in beginsel onverenigbaar’ is met de rol van de curator in een faillissement.

Uitzonderingen?

De vraag of daar uitzonderingen op mogelijk zijn, is in het geval van DA volgens de rechters niet relevant. De curator heeft de onderneming niet tijdens het faillissement in stand gehouden. Hij heeft zich namelijk beperkt tot het voortzetten van het biedingsproces. Dat was al in gang gezet tijdens de surseance van het bedrijf. Daarna heeft de curator zich bezig gehouden met het afwikkelen van de failliete boedels.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.