Logo
  • Nieuws
  • 9 april 2015
  • Lianne Bouman

Afwijken nieuwe ketenbepaling soms mogelijk

Op 1 juli 2015 geldt een nieuwe ketenbepaling voor tijdelijke contracten. In de nieuwe situatie zijn maximaal drie contracten gedurende 24 maanden toegestaan. Als een tijdelijke kracht langer dan twee jaar werkt of een vierde contract krijgt binnen twee jaar, dan is hij automatische voor onbepaalde tijd in dienst. Afwijkingen in de ketenbepaling zijn mogelijk.

Beeld Afwijken nieuwe ketenbepaling soms mogelijk

Nu is er nog sprake van maximaal drie contracten voor een periode van maximaal 36 maanden. Hierop is onbeperkt afwijking mogelijk bij cao. Na 13 weken onderbreking ontstaat een nieuwe keten.

Vanaf 1 juli 2015 moet de onderbrekingstermijn minimaal zes maanden bedragen, voordat de telling van 3 contracten voor bepaalde tijd binnen twee jaar tijd opnieuw begint te tellen.

Afwijkingen ketenbepaling

Vanaf 1 juli 2015 is afwijking alleen mogelijk:

  • voor uitzendondernemingen; of
  • als het noodzakelijk wordt geacht in verband met intrinsieke aard van de bedrijfsvoering.

Pas na een onderbreking van 26 weken ontstaat een nieuwe keten.

Uitzendkrachten

In de ABU-cao voor uitzendkrachten is een afwijkende ketenbepaling opgenomen. De wijziging betekent dat vanaf 1 juli 2015 uitzendkrachten maximaal zes arbeidscontracten voor bepaalde tijd binnen vier jaar krijgen, in plaats van acht contracten binnen twee jaar.

Aard bedrijfsvoering

Soms is een extra tijdelijk contract of het langer kunnen aangaan van tijdelijke contracten noodzakelijk vanwege de intrinsieke aard van de bedrijfsvoering. Het moet dus niet gaan om normale schommelingen in de productie als gevolg van economische omstandigheden, maar om een noodzaak die voortvloeit uit de aard van het productieproces in de sector. In dat geval kan in de cao worden bepaald dat maximaal zes tijdelijke contracten kunnen worden aangegaan en maximaal voor een periode van vier tijdelijke contracten gebruik kan worden gemaakt.

Afwijking opvolgend werkgeverschap

Het blijft mogelijk om bij cao ten nadele van de werknemer af te wijken van de toepasselijkheid van de ketenregeling in geval van opvolgend werkgeverschap. Bijvoorbeeld als een werknemer eerst bepaalde werkzaamheden verricht bij een werkgever, terwijl de werknemer in dienst is van het uitzendbureau, en die werknemer vervolgens dezelfde of soortgelijke werkzaamheden gaat verrichten voor diezelfde werkgever, maar dan in dienst bij die werkgever.

Volgens de wet moet de werkgever die werknemer een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd aanbieden voor de toepassing van de ketenregeling en rekening houden met de periodes waarin de werknemer voor de werkgever als uitzendkracht dezelfde of soortgelijke werkzaamheden heeft verricht. Echter, bij cao kan hiervan worden afgeweken.

Let op

Een werkgever heeft alleen profijt van een afwijking die is opgenomen in een cao die van toepassing is op de arbeidsovereenkomst tussen de werkgever en de werknemer. De werkgever heeft geen baat bij een afwijking die is opgenomen in een cao die van toepassing is op de uitzendovereenkomst tussen het uitzendbureau en de werknemer.

Geen ketenbepaling

De nieuwe ketenbepaling is niet van toepassing als het een arbeidsovereenkomst betreft:

  • van een leerling in het kader van een beroepsbegeleidende leerweg (bbl-opleiding);
  • van een werknemer die jonger is dan 18 jaar en niet meer dan 12 uur per week werkt.

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.