Logo
  • Nieuws
  • 9 december 2011
  • Mariel Hovemann

Zorgzame organisatiecultuur meest voorkomend

De organisatiecultuur ‘De Zorgzame’ is met 29 procent de cultuur die het meest in Nederland voorkomt. Kernwoorden van deze organisatiecultuur zijn: mensgericht, solidariteit, ontwikkeling, inspiratie en initiatief. Dit blijkt uit een analyse van Unique, waarbij de cultuur van ruim 250 Nederlandse organisaties getypeerd is door de CultureScan.

Beeld Zorgzame organisatiecultuur meest voorkomend

‘De Leider’ staat op de tweede plaats. 25 procent van de organisaties vertoont hiermee de meeste overeenkomsten. Naast deze twee meest geziene culturen zijn er nog drie andere culturen die bij Nederlandse organisaties voorkomen: ‘De Uitdager’ (18 procent), ‘De Bewuste’ (14 procent) en ‘De Zakelijke’ (13 procent). Een CultureScan-profiel wordt gevormd door een specifieke combinatie van organisatiewaarden die, afhankelijk van de bedrijfsgrootte, bij meerdere mensen worden getoetst. Elke organisatie heeft een dominante organisatiecultuur en draagt ook kenmerken van de andere profielen in zich.

 

Passende bedrijfscultuur

Uit ander onderzoek naar de overwegingen van medewerkers om afscheid te nemen van hun werkgever, blijkt dat 70 procent een werkgever overweegt te verlaten omdat de bedrijfscultuur niet bij de medewerker past.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.