Logo
  • Nieuws
  • 29 september 2009
  • Lianne Bouman

Werkvergunning sneller afgepakt bij overtreding

Werkgevers, die misbruik maken van de regels van arbeidsmigranten, krijgen het zwaar aan de stok met het UWV en de Arbeidsinspectie. Beide organisaties krijgen medio 2010 meer mogelijkheden om snel te reageren op onder meer onderbetaling of slechte huisvesting. Zo kan het UWV bijvoorbeeld een tewerkstellingsvergunning weigeren of intrekken als werkgevers de regels (blijven) overtreden.

Beeld Werkvergunning sneller afgepakt bij overtreding

Dit staat in de notitie Herziening Wet arbeid vreemdelingen, die minister Donner van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Tegelijkertijd wil Donner de regels versoepelen voor specifieke groepen arbeidsmigranten die één bepaalde klus voor een korte periode of bij één of enkele werkgever(s) doen. Het wordt in die gevallen makkelijker om aan een tewerkstellingsvergunning te komen. Ook vervalt de plicht voor werkgevers om bij sommige functies, waarvoor specifieke kennis of talenten vereist zijn, zoals balletdansers, conservatoren bij musea, ontwerpers te kijken of er ook Nederlanders zijn die het werk kunnen doen. Dankzij deze aanpassingen worden de administratieve lasten voor werkgevers verminderd.

 

Wet Arbeid Vreemdelingen

Directe aanleiding voor de strengere aanpak is de zaak rond de aspergeteler in Someren, waarbij het betrokken bedrijf ondanks uitstaande boetes voor overtredingen toch weer een tewerkstellingsvergunning kreeg om mensen van buiten de EU aan te stellen. De minister liet de Kamer toen weten mogelijkheden te zoeken hier iets aan te doen. Hij wil nu de Wet Arbeid Vreemdelingen zo wijzigen dat het UWV in bepaalde gevallen een aanvraag voor een tewerkstellingsvergunning kan weigeren of intrekken. Dit zal dan mogelijk worden, als een werkgever:

  • meerdere keren boetes heeft gekregen door overtreding van de Wet arbeid vreemdelingen;
  • veroordeeld is voor uitbuiting op de werkvloer;
  • bij een aanvraag van een vergunning onjuiste informatie heeft verstrekt.

 

De voorstellen zullen na de bespreking met de Tweede Kamer nader worden uitgewerkt. Streven is de wijzigingen van de regelgeving in de tweede helft van 2010 in werking te laten treden.

 

Tip

De aanbiedingsbrief van minister Donner en de notie Herziening Wet arbeid vreemdelingen vindt u hier.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.