Logo
  • Nieuws
  • 3 maart 2010
  • Gabor Mooij

Werknemers zoeken minder vaak naar nieuwe baan

De ongunstige arbeidsmarkt vermindert de bereidheid van werkenden om te zoeken naar een nieuwe baan. Tweederde van de mensen die actief zoeken naar ander werk heeft moeite dat te vinden. Dit blijkt uit het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO) van Intelligence Group.

Beeld Werknemers zoeken minder vaak naar nieuwe baan

Het onderzoek laat ook zien dat een toenemend percentage van de werkzame beroepsbevolking denkt binnen een jaar een nieuwe baan te hebben. In mei 2009 bedroeg dat percentage nog achttien procent van de respondenten en in november 2009 was het 24 procent. Volgens de Intelligence Group gaat de arbeidsmarkt vermoedelijk eind 2010 weer echt draaien.

 

Onvoldoende vacatures

Uit het onderzoek blijkt verder dat momenteel tien procent van de werkzame beroepsbevolking actief solliciteert. Voor de mensen die verwachten dat ze binnen een jaar een andere baan hebben, bedraagt dat percentage 37 procent. Van de laatste groep geeft maar liefst tweederde aan dat ze moeite hebben bij het vinden van een andere baan.

 

Intelligence Group concludeert op basis hiervan dat werkgevers op dit moment nog onvoldoende vacatures voor deze groep aanbieden. Dit blijkt ook uit het feit dat degenen die actief zoeken naar ander werk gemiddeld twee sollicitaties hebben lopen.

 

Andere baan

Van de groep die binnen een jaar een andere baan verwacht, zegt 22 procent voorlopig op de plaats te blijven zitten. Intelligence Group stelt dat daarom op de arbeidsmarkt voorlopig nog een algemeen gevoel van onzekerheid heerst.

 

Tip

Besteed bij het intern invullen van vacatures bij herplaatsingen na een reorganisatie extra aandacht aan de betreffende werknemer. Het risico bestaat namelijk dat collega’s op de nieuwe afdeling van de werknemer negatieve conclusies verbinden aan het feit dat de werknemer overbodig was geworden op een andere afdeling.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.