Logo
  • Nieuws
  • 9 december 2010
  • Dagmar Hendriks

Werkgevers nog niet overtuigd van potentieel ouderen

Het animo van werkgevers om ouderen aan te moedigen na hun 65ste door te werken is nog steeds gering. Driekwart van de Nederlandse werkgevers associeert veroudering van het personeelsbestand met toenemende arbeidskosten. Vier op de tien werkgevers verwacht bovendien een dalende productiviteit van een vergrijzend werknemersbestand.

Beeld Werkgevers nog niet overtuigd van potentieel ouderen

Dat stelt hoogleraar Pensioensociologie Kène Henkens vrijdag in zijn inaugurele rede aan de Universiteit van Tilburg.

 

Met je 55ste of nog eerder ‘met pensioen gaan’ wordt weliswaar als te vroeg gezien, maar gemiddeld wordt binnen de Nederlandse bevolking iemand van 66 als te oud gevonden om nog 20 uur per week te werken. "De meeste werknemers hebben nog nooit een collega ouder dan 60 gezien.”

 

De gewenning doorbreken

Oudere werknemers worden op de werkvloer te vaak behandeld als een kind en als slachtoffer. Dat stelt Ronald de Leij, adviseur van werkgeversvereniging AWVN.

 

Volgens hem zijn uitspraken als 'de werknemer moet aan het werk gehouden worden' en 'werkgevers moeten blijven investeren in de kennis van ouderen', veelzeggend en pakken vaak nadelig uit voor ouderen.

 

Het wordt volgens De Leij tijd dat oudere werknemers voor zichzelf opkomen. Dat doen ze nu te weinig. Oudere mensen hebben veel ervaring en ze hebben veel kennis opgebouwd in de loop der jaren. Maar op de werkvloer worden ouderen gezien als een onzeker kind aldus De Leij. Hij adviseert dan ook oudere werknemers zelf de 'gewenning' te doorbreken. “Bel die werkgever en zeg: ‘Dat werk kan ik voor je doen, maar jij hoeft voor mij niet mama of papa te spelen en nog van alles te regelen. Het werk wil ik ook als zzp'er of freelancer doen.”

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.