Logo
  • Nieuws
  • 17 juni 2009
  • Ireen Castenmiller-van Hoorn

Werkgever draait op voor kosten als sollicitant onderhandelingen afbreekt

Een sollicitant heeft al drie gesprekken gevoerd met een werkgever en overeenstemming bereikt over de arbeidsvoorwaarden. Ook heeft de sollicitant het laatste onderdeel, een assessment, met succes doorlopen. Toch ziet hij van de baan af. Kan de werkgever de kosten van onder meer het assessment op de sollicitant verhalen?

Beeld Werkgever draait op voor kosten als sollicitant onderhandelingen afbreekt

De werkgever vindt dat hij een schade heeft geleden van meer dan zesduizend euro. Ook is hij van mening dat de sollicitant onaanvaardbaar heeft gehandeld door de onderhandeling af te breken. De kantonrechter te Eindhoven oordeelt dat er geen arbeidsovereenkomst tussen partijen tot stand is gekomen, omdat hierover geen wilsovereenstemming is bereikt. Uit de feiten blijkt alleen dat de werkgever eerst overeenstemming over de arbeidsvoorwaarden wilde hebben, voordat de sollicitant het assessment in zou gaan. Ook staat vast dat de sollicitant de potentiële nieuwe werkgever op de hoogte heeft gesteld dat hij nog in gesprek was met andere partijen.

 

Als de werkgever de sollicitant al voor het assessment aan zich had willen binden, had hij dit expliciet kenbaar moeten maken. Dat is niet gebeurd en dit komt voor rekening van de werkgever. Daarnaast staat het de sollicitant vrij om de onderhandelingen af te breken, ondanks dat er overeenstemming over de arbeidsvoorwaarden bestaat. De werkgever heeft niet duidelijk gemaakt dat de sollicitant zich na het assessment niet meer kon terugtrekken uit de procedure. Dit mag wel van een goed werkgever – ook in de precontractuele fase – worden verlangd.

 

Tip

Als een werkgever hoge kosten maakt voor een sollicitant van wie nog niet zeker is dat hij een eventueel aanbod zal accepteren, is het aan te raden duidelijk over en weer kenbaar te maken welke verwachtingen er bestaan. Zo wordt u als werkgever achteraf niet geconfronteerd met verrassingen en hoge kosten.

 

Kantonrechter Eindhoven, 19 februari 2009, JAR 2009 / 117

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.