Logo
  • Nieuws
  • 4 september 2009
  • Manon Schuttrups

Vrouwen nauwelijks werkzaam in top

In samenwerking met het bedrijfsleven probeert de overheid meer vrouwen in de top van het bedrijfsleven te krijgen. Dit verloopt niet alleen moeizaam maar levert zelfs ongewenste neveneffecten op, aldus organisatieadviesbureau Axyla.

Beeld Vrouwen nauwelijks werkzaam in top

Vrouwen krijgen namelijk enkel leidinggevende taken in het bedrijfsleven in die taken waarin al veel vrouwen werkzaam zijn. Te denken valt aan functies in communicatie, personeel, juridische zaken en financiën.

 

Vrouwensectoren
Met name in de sectoren gezondheidszorg, onderwijs en consumentengoederen zijn vrouwen werkzaam. Voor de nabije toekomst worden hierin geen veranderingen verwacht aangezien studenten in deze sectoren voornamelijk vrouwen zijn.

 

Zo gehaald
In deze ‘vrouwenbranches’ is de doelstelling om meer vrouwen in de top te krijgen dus makkelijk te behalen. Dit zal echter wel ten koste gaan van het aantal mannen aan de top in deze sectoren. Sterker nog: als deze trend doorzet wordt het bestaan van specifieke mannen- en vrouwenberoepen juist versterkt.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.