Logo
  • Nieuws
  • 24 november 2008
  • Mariel Hovemann

’Vrij verkeer alleen maar positief’

Het recht om in een ander land te werken is een fundamentele vrijheid voor Europese inwoners. Het beperken van dit recht zonder daar goede argumenten voor te hebben, is een slechte zaak. Dat zei EU-commissaris Vladimir Spidla (Werkgelegenheid en Sociale Zaken) dinsdag in Brussel bij de presentatie van een rapport over de gevolgen van arbeidsmigratie uit nieuwe EU-lidstaten op de economie van oudere lidstaten.

Beeld ’Vrij verkeer alleen maar positief’

Minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) besliste onlangs dat de Nederlandse grenzen voor Roemeense en Bulgaarse werknemers voorlopig gesloten blijven. Volgens Spidla heeft de toestroom van de werknemers echter een duidelijk positief effect gehad op de economische groei in de oudere lidstaten. Zonder negatieve effecten op de werkloosheid en de hoogte van de lonen. Hij moedigt EU-lidstaten daarom aan restricties voor werkkrachten uit andere landen op te heffen of niet te verlengen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.