Logo
  • Nieuws
  • 12 augustus 2008
  • Mariel Hovemann

Veertig procent bedrijven wil vaste krachten aannemen

Van de werkgevers in Nederland is 40 procent van plan fulltime werknemers in vaste dienst te nemen in het derde kwartaal. Toch zegt meer dan de helft (55 procent) van de werkgevers in Nederland vacatures te hebben waarvoor geen gekwalificeerde kandidaten kunnen worden gevonden. Dit blijkt uit een werkgelegenheidsprognose van JobbingMall.nl.

Beeld Veertig procent bedrijven wil vaste krachten aannemen

Terwijl veel Europese werkgevers vanwege de economie significant minder personeel aannemen, geeft slechts 17 procent van de Nederlandse werkgevers aan dit jaar een minder actief wervingsbeleid te voeren dan in 2007 vanwege onzekerheden omtrent de economie. Twintig procent van de werkgevers verwacht dat de economie in de tweede helft van 2008 verbetert, waardoor er ruimte komt voor nieuwe bedrijfsinitiatieven en uitbreiding van het personeel. Eenderde (33 procent) verwacht een verbetering in de eerste helft van 2009, terwijl 14 procent het aannemelijker acht dat de economie in de tweede helft van 2009 gaat aantrekken.

Salarissen
Van de recruitmentmanagers verwacht 75 procent in het derde kwartaal een stijging in salarissen voor fulltime werknemers in vaste dienst te kunnen bieden. Net meer dan de helft (51 procent) verwacht een gemiddelde stijging tussen 1 en 3 procent, 21 procent verwacht een gemiddelde stijging van 4 tot 10 procent en 2 procent verwacht dat de salarissen met 11 procent of meer toenemen. 15 procent geeft aan niet van plan te zijn veranderingen aan te brengen in het salarisniveau, 1 procent is van plan de salarissen te verlagen en 9 procent weet het niet zeker.
   
Onderpresteren

Vanwege een tekort aan beschikbaar talent geeft 41 procent van de werkgevers toe werknemers aan te houden die onderpresteren. Anderen gebruiken de zwakkere banenmarkt om hun personeelsbestand te versterken. Dertig procent van de recruitmentmanagers geeft aan deze periode juist te gebruiken om minder goed presterend personeel te vervangen door nieuw, beter presterend talent.

Nieuwe baan
Van de werknemers geeft 12 procent aan bang te zijn voor ontslagen binnen hun bedrijf. De behoefte aan betere mogelijkheden en stabiliteit voor de lange termijn kan de stimulans zijn voor het zoeken naar een nieuwe baan. Twaalf procent van de werknemers geeft aan actief naar een nieuwe baan te zoeken. Elf procent geeft aan naar alle waarschijnlijkheid de huidige baan op te zeggen in de komende zes maanden en 17 procent in het komende jaar. Volgens 24 procent van de werknemers duurde het 2 maanden of langer om hun huidige baan te vinden; volgens 12 procent duurde het meer dan 6 maanden.


Van de werknemers die niet actief naar een nieuwe baan zoeken, zegt 81 procent wel open te staan voor een nieuwe baan als de gelegenheid zich zou voordoen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.