Logo
  • Nieuws
  • 24 februari 2009
  • mr. H. Moltmaker
  • Bron: ILO Committee on Freedom of Association, 18 november 2008, 2628

Toetsingskader AVV voldoet aan internationale normen

De Internationale Arbeidsorganisatie heeft het aanscherping van het Toetsingskader algemeen verbindendverklaring (AVV) CAO goedgekeurd. Hiermee wordt bevestigd dat dispensatie van AVV alleen maar mogelijk is bij zwaarwegende redenen.

Beeld Toetsingskader AVV voldoet aan internationale normen

Met ingang van 1 januari 2007 was het Toetsingskader algemeen verbindendverklaring CAO (Toetsingskader AVV) aangescherpt. De Minister had dit gedaan om het misbruik dat was ontstaan tegen te gaan. Tot 1 januari 2007 was namelijk een eigen CAO (ook met een kleine vakbond) voldoende om dispensatie van AVV te krijgen. Partijen bij zo’n eigen CAO vonden dit in strijd met de vrijheid van vakvereniging. De Internationale Arbeidsorganisatie heeft nu beslist dat dit niet het geval is.

 

Onder het nieuwe Toetsingskader AVV is dispensatie van AVV alleen nog maar mogelijk als er zwaarwegende redenen zijn om van de AVV CAO af te wijken. Het hebben van specifieke bedrijfseigen kenmerken die afwijken van de ‘gewone’ bedrijven binnen de branche, is het belangrijkste argument. Het is alleen niet eenvoudig om dit aan te tonen en de gevestigde CAO-partijen willen niet altijd met een individuele ondernemer meedenken. Toch is het vragen van dispensatie aan de CAO-partijen zelf de eerste stap.

 

Tip

Daar een eigen CAO sowieso een vereiste is, kan het verstandig zijn om een en ander voor te bereiden met een of meer van de vaste bonden in de branche. Een andere optie is om de werkgeversvereniging bereid te vinden om een subsector in het leven te roepen. Als dit allemaal niet lukt, dan moet geprobeerd worden om de AVV CAO toch toe te passen.

 

Als de omstandigheden binnen de onderneming afwijkend zijn van de CAO die door algemeen verbindend verklaring van toepassing is, dan is de beste optie om met de CAO-partners daarover te praten. Een eigen CAO is niet meer voldoende om dispensatie te krijgen van AVV.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.