Logo
  • Nieuws
  • 25 januari 2012
  • Mariel Hovemann

Tips voor een creatief sollicitatiegesprek

Hoe daag je een kandidaat uit zodat hij uit zijn veilige comfortzone treedt? Onder andere door beroemdheden op post-it blaadjes te laten zetten.

Beeld Tips voor een creatief sollicitatiegesprek

Standaardvragen tijdens het sollicitatiegesprek leveren wel wat op maar niet veel. Met de STAR-methode kom je al een eind verder, maar door een speelsere en creatievere invulling van het gesprek krijg je een veel echter beeld van de kandidaat. Drie voorbeelden van het sollicitatiegesprek nieuwe stijl.

 

1. Hoogtepunten in beeld

Laat de sollicitant in vijf minuten op zijn cv zowel hoogte- als diepte- en keerpunten markeren.

Door hoogte-, diepte en keerpunten in beeld te laten brengen krijg je een indruk waarop de sollicitant met succes en tegenslag omgaat en in staat is op zijn handelen te reflecteren. Doordat de sollicitant dit ‘onder druk’ moet doen is de kans op een eerlijk en dus relevant antwoord groter.

 

2. X-factor

Laat de sollicitant vijf beroemdheden bedenken die hij bijzonder vindt. Laat hem uitleggen waarom hij deze sterren heeft gekozen en of hij dezelfde kwaliteiten bezit. Op die manier kom je te weten of de houding en het gedrag aansluiten bij de bedrijfscultuur.

 

3. Keuzen maken

Stel ter voorbereiding van het gesprek een reeks categorieën op, die staan voor een competentie, houding, talent of eigenschap die belangrijk is voor de functie. Onder iedere categorie vallen een aantal woordparen waaruit de sollicitant moet kiezen. Bijvoorbeeld in de categorie ‘netwerken’: verbinden – afbakenen, rondlopen – e-mail wegwerken, babbelen – efficiency. Foto’s kunnen ook. Hierdoor wordt het zichtbaar of de sollicitant associatief keuzen kan maken tussen twee uitersten en krijg je een andere kant van de sollicitant te zien. Laat wel goed onderbouwen waarom iemand een bepaalde keuze maakt.

 

Bron: Sanne Riepema, De Volkskrant

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.