Logo
  • Nieuws
  • 29 augustus 2011
  • Lianne Bouman

Steeds vaker 'Polentaks' voor seizoenskrachten

Ook al verblijven buitenlandse seizoenskrachten op het erf van tuinders in Venlo, zij moeten voortaan toch toeristenbelasting - in de volksmond ‘Polentaks’ genoemd - betalen. In steeds meer gemeenten wordt deze belasting opgelegd aan buitenlandse werknemers.

Beeld Steeds vaker 'Polentaks' voor seizoenskrachten

Tot nu toe moesten buitenlandse werknemers alleen toeristenbelasting betalen in Venlo als zij in een hotel of op een camping verbleven. De Limburgse Land- en Tuinbouwbond LLTB is wars van de Polentaks. De bond stelt dat de toeristenbelasting niet hiervoor is bedoeld en dat de seizoenarbeiders, voornamelijk Oost-Europeanen, goed voor de economie van de stad zijn.

 

De gemeente Venlo stelt daarentegen dat de seizoenarbeiders gratis gebruikmaken van allerlei gemeentelijke voorzieningen, zoals wegen en rioleringen, en dat de gemeenteraad heeft geoordeeld dat de Polentaks dus op zijn plaats is.

 

Roosendaal ging Venlo voor

Venlo is niet de enige gemeente met een Polentaks, schrijft BN De Stem. In Roosendaal betalen buitenlandse werknemers al langer toeristenbelasting. In Zundert en Bergen op Zoom betalen seizoenarbeiders ook toeristenbelasting, maar alleen als zij op een camping of bungalowpark verblijven. De gemeenten Etten-Leur en Breda hanteren voor niemand toeristentaks. In Steenbergen zijn er al wel plannen voor de invoering van de Polentaks.  

 

Let op

Maakt u gebruik van seizoenarbeiders? Het contract dat u met seizoenarbeiders sluit, is vaak een variant op een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd. Deze vorm van tijdelijk werk komt vooral voor in de horeca en in de agrarische sector. Een contract voor het verrichten van seizoenarbeid is overigens een normale arbeidsovereenkomst. De regels uit het arbeidsovereenkomstenrecht zijn dan ook volledig van toepassing.

 

Tip

Als u de seizoenkracht na afloop van het contract langer laat werken, ontstaat er een voortgezette dienstbetrekking. Dit heet de stilzwijgende voortzetting. Een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd kan ook volgens een afspraak tussen de werkgever en werknemer worden voortgezet. Dit heet de uitdrukkelijke voortzetting. Nu de wet toestaat dat er een reeks (maximaal drie) arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd kan worden gesloten die van rechtswege eindigt, kan ook een stilzwijgend of uitdrukkelijk voortgezette arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd van rechtswege eindigen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.