Logo
  • Nieuws
  • 14 maart 2012
  • Bas Ammerlaan

“Schreeuwend tekort aan techneuten”

Nederland leidt veel te weinig technici op vanwege onvoldoende interesse in de eigen maakindustrie. Dat stelt financieel directeur Peter Wennink van chipmachinefabrikant ASML.

Beeld “Schreeuwend tekort aan techneuten”

“Er is een schreeuwend tekort aan techneuten,” stelde Wennink in Buitenhof. “Het aantal mensen dat een technische opleiding afrondt, is maar de helft van wat we nodig hebben. Zeker met het oog op de vergrijzing is de situatie dramatisch.”

 

Meer overheidsaandacht

Techniek en innovatie moeten van de overheid meer aandacht krijgen, volgens Wennink. “Wereldwijd komt de helft van de economische groei uit innovatie. Door daar meer aandacht aan te geven kan Nederland het eigen verdienmodel verbeteren.”

 

Technische innovatie

Wennink vreest dat te weinig wordt geïnvesteerd in technologische innovatie bij de huidige bezuinigingsonderhandelingen in Den Haag. “Fundamenteel onderzoek komt door de bezuinigingen in het gedrang. Door daarin te snijden wordt een pijler van economische groei weggehaald. We zijn op een aantal vlakken heel sterk, daar hoort hightech bij. Die positie moeten we behouden.”

De overheid heeft enkele zogeheten topsectoren aangewezen, waaronder ook de ontwikkeling van hoogwaardige technologie valt. Wennink ondersteunt dit beleid, “maar woorden op papier moeten worden omgezet in daden. Daar is geld voor nodig.”

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.