Logo
  • Nieuws
  • 2 april 2012
  • Mariel Hovemann

Relatiebeding geldt ook voor toevoegen LinkedIn-contacten

Aan social media-gebruik zijn risico’s verbonden, zowel voor de werkgever als voor de werknemer. Tweets van werknemers hebben al tot rechtszaken geleid. En ook Linkedin-acties kunnen tot problemen leiden. Een voorbeeld van dat laatste is de case waarin de kort-geding-rechter in Arnhem een voormalig werknemer veroordeelde tot een boete van 10.000 euro omdat hij na zijn vertrek een relatie uit zijn oude werkkring had toegevoegd aan zijn Linkedin-contacten.

Beeld Relatiebeding geldt ook voor toevoegen LinkedIn-contacten

Deze ex-werknemer, een voormalig sales director, was bij zijn vertrek een relatiebeding overeengekomen dat inhield dat hij gedurende een jaar geen relatie mocht hebben met een aantal met naam genoemde bedrijven. De rechter oordeelde dat dit ook gold voor Linkedin.

 

Bedingen

Deze zaak riep veel discussie op. Bijzonder was dat het overeengekomen relatiebeding aanzienlijk strikter was dan vaak het geval was. Over dit onderwerp is nog niet veel jurisprudentie; het voorbeeld toont wel aan dat het voor werkgever én werknemer belangrijk is om stil te staan bij de mogelijke relatie van social media-gedrag en – de formulering van - concurrentie- en relatiebedingen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.